Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Alanya tarafından sekizincisi düzenlenen ‘HOTED Kat Şefliği Kursu’nu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’ndaki törene Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, turizmciler, HOTED üyeleri ve kursiyerler katıldı. Sertifika töreninde konuşan HOTED Kurucu Üyesi, Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, eğitimlere devam edeceklerini söyledi. Yeni, “Sektöre 150’nin üzerinde kat şefi kazandırdık. Kuruluşumuzdan bu yana 153 eğitim semineri gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle 2 buçuk senedir faaliyetlerimize ara vermiştik. İşler biraz rayına giriyor gibi görünüyor. Sektörde maalesef herkes ekmeksiz kaldı ama önünün açıldığı görülüyor. Bu manada çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

“KALİFİYE PERSONEL SEKTÖRÜ TERK ETTİ”

Turizm sektöründe insana yatırımın çok geri planda kaldığını düşündüklerini vurgulayan Yeni, “İnsana yatırım muhakkak ön plana çıkmalı. Pandemi süreci bize gösterdi ki kati surette kalifiye personel tutamayacağız. Şu anda işletmelerimiz, otellerimiz yanıyor. Hemen turizmin önü açılır açılmaz personel sıkıntıları başladı. Sektörü kalifiye personel terk etti. Terk etmeye devam ediyor. Yoldan geçenle ya da bazı yatırımcıların siz gelmezseniz biz yurt dışından ithal ederiz mantığıyla turizm sektörünü yürütemeyiz. Bu sektör hizmet sektörü. Ancak insana yatırımla sürdürülebilir hale gelebilir. Bunun da kalıcı olabilmesi için işverenlerimizin ve devletimizin bir turizm politikası üzerinde çalışması gerekli. İşverenler bu konuda baskı yapmalı. Bir turizm yasası çıkarılmalı ve çalışanların kesinlikle sektörden uzaklaşmalarının önüne geçilmeli. Aksi takdirde önlem almazsak önümüzdeki sezonlarda çok kötü şeyler yaşayacağız. Yani turizmi rezil edeceğiz. Turizmde rezil olacağız. Bunun için acilen önlem alınmalı” diye konuştu.

“HER YERE OTEL YAPMAKTAN VAZGEÇMELİYİZ”

Turizmde kontrolsüz büyümenin önüne geçilmesi gerektiğinin de altını çizen Yeni, “Her gün otel yapılıyor. Oteller yapıldığı zaman biz 6 ay geçirebiliyor muyuz? Geçiremiyoruz. 20 bin otel yapsak 9 aya çıkamıyoruz. Mevcut otellerin pastaları dilim dilim bölünüyor. Böyle olunca 100 odası olan otelin 10 odası doluyor. Böyle olunca ne karşı taraf ne işletmeci ne de çalışan memnun kalıyor. Her yere otel yapmaktan vazgeçmeliyiz. Gerekirse elimizdeki tesisleri revize etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“OTURDUĞUNUZ YERDE OTURUN”

Çalışanlara da seslenen Yeni, onların sık sık tesis değiştirmelerini eleştirdi. Yeni, “Çalışanlarımız kendi ayaklarına kurşun sıkmaktan vazgeçmeli. Son zamanlarda duyuyoruz ki çalışanlar sürekli iş değiştiriyor. 50-100 lira daha fazla veren başka tesise gidiyor. Sürekli tesis değiştirmekten vazgeçin. Türkiye coğrafya olarak bir ateş çemberinin içinde. Yarın ne olacağı belirsiz. İşsizlik maşını nasıl hak etmeyi düşünüyorsunuz? Niye haklarınızdan oluyorsunuz? Tesislerinizde çalışın. Oturduğunuz yerde oturun. Durduğunuz yerde durun. Sürekli iş değiştirip durmayın. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmanın bir manası yok” dedi. Özcan ve turizmcilerin konuşmalarının ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.