p>Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Rus turist sayısında yüzde 500’lük bir artış yaşandığını kaydetti. Ayık, yıl sonuna kadar İsrail’den 1 milyon, Rusya’dan ise 4.5-5 milyon arası ziyaretçi beklediklerini vurguladı. 
\ \ Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, Rusya başta olmak üzere 2017 yılı turizm beklentilerini değerlendirdi. Ayık, 2017 yılının ilk ayının rakamlarını da açıkladı. Zor geçen bir 2016 yılının ardından kaynak pazar ülkelerinde ciddi artış yaşandığının altını çizen Ayık, bunun da gelecek adına sevindirici olduğunu kaydetti.
\ \
\ \ \\\\\\\"Rus pazarında yüzde 500 büyüme\\\\\\\"
\ \ Rusya, Ukrayna, İsrail pazarındaki rakamların büyüme eğilimi içinde olmasının 2017 yılının yeniden bir çıkış yılı olarak değerlendirilebileceğini aktaran Ayık, \\\\\\\"Rusya vatandaşlarının ülkemizi ziyaret sayılarında yüzde 500’lere varan artış var. Ukrayna ve İsrail pazarında çift haneli büyüme devam ediyor. Ukrayna pazarında kimlikle seyahat imkanının ortaya çıkması, geçen yıl ulaşılan 2 milyon bandının bu yıl çift hanelere çıkmasını bekliyoruz\\\\\\\" dedi.
\ \
\ \ \\\\\\\"4-5,5 milyon Rus turist beklentisi\\\\\\\"
\ \ 9 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatan Ayık, \\\\\\\"Rusya ile ilişkilerimiz şu an olumlu şekilde devam ediyor. Ama aşılması gereken birkaç pürüz var. Bunlar aşılırsa bizim o pazarda 2014 yılında yakaladığımız 4 milyon 800 bin rakamı var. 2015 yılında bu rakam 3 milyon 800 bine kadar indi. Bu görüşmenin olumlu seyretmesi bizim en büyük temennimizdir. Şuandaki erken satışlar oldukça iyi gidiyor. 2014 ile 2015 yılı arasındaki rakamlardayız. Bu pürüzler aşılırsa Rusya’dan 4.5 milyon 5 milyon ziyaretçiyi alabiliriz\\\\\\\" ifadelerine yer verdi.
\ \
\ \ \\\\\\\"1-2 yıl içinde telafi olabilir\\\\\\\"
\ \ 2016 yılında büyük bir kayıp yaşadıklarını aktaran Ayık, \\\\\\\"Ülkemizde bir olumsuzluk yaşanmazsa sektörde ciddi bir geri dönüş bekliyoruz. Bizim önemli olan Rusya ve diğer gelişen pazarlarımızla Avrupa pazarında ciddi bir geri dönüş bekliyoruz. Sayıları muhtemelen telafi edeceğiz ama gelir anlamında telafi birkaç yıla malolabilir. Fiyat tavizleri ister istemez yapıldı. Kapasitelerimizi koruyoruz, işletmelerimiz faal durumda. Gelecek ve ondan sonraki yıl fiyatlarımızda yükselişe geçebilir\\\\\\\" dedi.
\ \
\ \ \\\\\\\"Almanların memnuniyet oranı 85\\\\\\\"
\ \ Gerek iç pazarda gerekse dış pazarda günlük satışlarda ciddi bir iyileşme olduğunu dile getiren Ayık, \\\\\\\"Avrupa pazarı bizim vazgeçilmezlerimizdendir. 2016 yılı bizim için zor olmasına rağmen 3 milyon 750 bin Alman’ı ağırladık. O pazarımız yerindedir dinamiktir. Bunun nedeni de sadık müşteri kitlemizin olmasıdır. Türkiye alışkanlığı kazanmış ciddi bir müşteri kitlemiz var. Türkiye’den aldıkları hizmetten memnuniyet oranları yüzde 85’in üzerindedir. Bu bizim en büyük güvencelerimizdendir\\\\\\\" ifadelerine yer verdi.
\ \ \\\\\\\"1 milyon İsrailli\\\\\\\"
\ \ İsrail pazarı hakkında da bilgiler veren Ayık, \\\\\\\"İsrail’in ülkemize koyduğu güvenlik seviyesini düşürürsek, bu pazardan ciddi bir artış bekliyoruz. 2008 krizinden sonra rakamlar sıfırlanmıştı. O dönemde 570 bin olan rakam, geçen sene 270 bin seviyesine çıktı. Bizim o pazardaki hedefimiz 1 milyondur. Gelişmeler bu şekilde devam ettiği sürece kısa süre içinde 1 milyon bandını görebiliriz. İsrail misafir profil çok farklıdır. Kısa dönemli ve yıl boyu gelirler. Sadece tesis değil dış mekanları da çok iyi kullanırlar. Sokakta alışveriş yaparlar. 12 ay boyunca gelirler, bu kapsamda İsrailli turistleri çok önemsiyoruz\\\\\\\" açıklamasında bulundu.

\ \