Türkiye’ye paket turlarla gelen turistlerin ana giriş kapısı olan Antalya’daki paket tur kullanım oranı Ağustos ve eylül aylarında yüz 70’lerin altında kalırken Ekim ayında yüzde 85’e çıktı. Paket tur kullanım oranı 2019 yılının aynı döneminde yüzde 95 dolayında idi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, paket turun önemi ve sezona ilişkin, "Bu sene bu pandemi ile birlikte özellikle turizm sektörü tüm dünyada kaynak pazarları ve Türkiye'de ciddi bir sıkıntı yaşadı ama süreç Haziran ayı ortaları itibarıyla belirli bir oranda da olsa iç pazarla hareketlenmeye başladı. Temmuz ayı itibarıyla da yabancı pazarların devreye girmesi ile, Ağustos'ta da Rusya ve Almanya'nın tekrar hareketlenmesi ile belirli bir oranda misafir kapasitesine ulaşıldı. Ama tabii ki bu bir sene önce ile kıyaslandığında geçen sene paket tur toplamında 13, 13,5 milyon civarındaydı bu sene bu rakam 2 buçuk 3 milyon civarında kaldı Antalya genelinde. Bu paket tur oranı Alanya'da da aynı oranda gerçekleşti" dedi.

'BELİRLİ ORANDA KAPASİTEYE ULAŞILDI'

'Bu sene bu pandemi ile birlikte özellikle turizm sektörü tüm dünyada kaynak pazarları ve Türkiye'de ciddi bir sıkıntı yaşadı ama süreç  Haziran ayı ortaları itibarıyla belirli bir oranda da olsa iç pazarla hareketlenmeye başladı' diyen Sili, "Bir önceki sene rakamlarına ulaşmak değil de en azından güvenli ve sağlıklı bir turizm sürecini doğru ilerleyebildiğimizi en azından kendimize ve kaynak pazarlara ispat etmek ve bunu gerçekleştirmek niyetindeydi çalışmalarımız. Sertifikasyon süreci ile birlikte Türkiye üzerinde tüm dünyaya örnek bir çalışma gerçekleştirdik. Gelen misafirlerimiz ülkelerine dönüşlerinde genel olarak çok büyük bir oranda sorun yaşamaksızın ve burada hastalıkla alakalı olarak herhangi bir probleme maruz kalmadan geri dönme durumunda oldular" dedi.

'KIŞ DÖNEMİNDE DEVAM EDECEK'

Sili, kış döneminde hem Alanya'da hem Antalya genelinde belirli oranlarda tesisler bu operasyonları devam ettireceklerini belirterek, "Kış döneminde de hem bizim bölgemiz Alanya'da hem Antalya genelinde belirli oranlarda tesisler bu operasyonları devam ettirecekler. Şu anki gelişmelere bakarak, dünyada bu hastalığın gelişimi ve kaynak pazarlarımızdaki gelişimini ve yoğunluğunu da göz önünde bulundurarak önümüzdeki sene de bunu devam ettireceğiz ki bundan sonra da misafir algısı paket tur anlamında buna odaklı olacak diye düşünüyorum. Sonuçta paket tur bizler açısından Antalya'nın ve Alanya'nın toplam gelen misafir sayısının 85 paket turla geldiği gerçeğinden hareketle son derece önemli. Bu başarılı çalışmalarımızda 2021 için bize bir avantaj oluşturacak çalışmalar oldu.' dedi.