YETKİLİ PERSONEL GÖREVLENDİRİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellerde operasyonların başlamasıyla birlikte uygulanacak protokolleri açıkladı. Buna göre, her otelde bulaşma önlemleri ile hijyen standartlarını ve doğrulamak üzere yetki bir personel görevlendirilecek. Tesislerde, tüm prosedür ve protokolleri destekler şekilde, periyodik izleme formları ve kontrol listeleri hazırlanacak.

TESİSLERDE SOSYAL MESAFE

Tesislerde sosyal mesafe planı uygulanacak, Yığılma yaşanabilecek yerlerde yer işaretlemeleri yapılacak. İşletmede çalışan personele, uygulanacak kurallar ve protokollerle ilgili eğitim verilecek.

ÇALIŞANLARIN VÜCUT ISISI ÖLÇÜLECEK

Çalışanların giriş çıkışlarda ateşi ölçülecek ve biyometrik yüz tarama sistemi ile kayıt altına alınarak takibi sağlanacak. Oteller bellboy çalıştırıp çalıştırmaya kendileri karar verecek ancak konuyla ilgili olarak misafirleri bilgilendirecek.

ÇALIŞANLAR MEB ONAYLI HİJYEN VE GÜVENLİK SERTİFİKASI ALACAK

Tesis yöneticileri toplantılarını telekonferansla, personel eğitimini ise e-eğitim şeklinde gerçekleştirecek. Çalışanların MEB onaylı hijyen sertifikasına sahip olması gerekecek. Tesislerde, koruyucu kıyafetleri bulunmayan misafirlere verilmek üzere koruyucu gereçler bulundurulcak.

AÇIK BÜFEYE DEVAM..

Açık büfelerin kaldırılması zorunlu olmayacak. Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik bulunacak ve yiyecekler görevliler tarafından misafire verilece.

SPA VE HAMAMLAR AÇILACAK

SPA, hamam ve fitness salonları açık bulunacak. Ancak maksimum süre 30 dk olacak.Her 30 dakikanın adından, bu merkezler 15 dk temizlenip dezenfekte edilecek.

Tesisler, personelin kullanacağı tüm koruyucu ekipmanı temine etmekle mükellef olacak.

ODANIN 12 SAAT BOŞ BIRAKILMASINDA GERİ ADIM

Taslak düzenlemede yer alan ‘odaların 12 saat boş bırakılması’ uygulaması resmi taslakta yer almadı. Odalarda bulunan tüm cihazla müşteri ayrıldıktan sonra dezenfekte edilecek ve odalarda tek kullanımlık buklet malzemesi bulundurulacak.

ŞEZLONGLARDA SOSYAL MESAFE KRİTERLER ARASINDA ÇIKARILDI.

Yüzme havuzlarında klor seviyelerinin ne kadar olacağı belirlenirken, şezlonglar ile ilgili sosyal mesafenin sertifika kuralları içinde yer almadığı görüldü. Daha önceki taslakta, şezlonglar arasında sosyal mesafe olması öngörülüyordu.

Yemek masaları arasında 1.5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm sosyal mesafe bulunacak. Mutfaklarla ilgili kriterler ise genel olarak standart genel hijyen protokollerinden oluşuyor.

Değerlendirme Formu, T.C.Sağlık Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, WTO-Dünya Sağlık Örgütü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, TSE 13811 nolu Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemleri, Ulusal ve Uluslararası Sağlık ve Turizm Sektörleri uygulama örneklerine dayanılarak hazırlandı.