Politikada fanatizm; fanatiği ancak bir yere kadar taşır. Kişiler; holiganizm atmosferine girince zamanın akışı içerisinde yalnızlaşmaya başlar. Yandaşlarından soyutlandığını fark edince ise hırçınlaşır, kişilik ve kimlik geliştirmeyi denese de yolculuk sanırım saldırganlığa doğru uzar gider. Kısa vadeli taraftar, yandaş kitlenin deşarj, ruhsal boşalma anındaki heyecan süreci de kısa sürer. Spor salonlarında ki holiganist eylem ve holiganca söylemlerin her yerde tekrarı mümkün değildir. Yani fanatist ve holiganist tavırlar başladığı yere bitilir. Uzatılması toplumu rahatsız edici niteliklere dönüşür, savurdur ve dışlanma nedeni, tükenmişlik çığlığıdır…

Bu yolda özünü bitiren çok değeler vardır.  Coşku, tutku, aşırı sevgi gösterileri körü körüne yandaş ve sempatinin yoğunlaşması saldırganlığa uzanabilecek noktaya kadar yükselir. İdeolojik akım ve politik sahalar fanatizme açık alanlardır. Saldırgan mücadele azminin gelişmesinde ilmi kariyeri de kullanarak girilen çıkmaz sokaklar fanatistler için holiganist saha açarlar. Çevreyi dar açıdan, tek gözle görme lefleksini doğurmaktadır…

İlim kariyeri içinde ele alınan siyasetin politika kıskacında kirletilmesi de fanatik yapılanma duygularının saldırgan tiplere evrimleşmesin, bireylerin holiganlaşması tarzından kaynaklanmaktadır. Gelinen noktada gözler körelmekte, kulaklar tıkanmakta, çevre yok olmakta, çokluk içinde yalnızlaşmanın getirdiği psikolojik ruh hali saldırganlığı bilimsellik adına güçlendirmektedir. Politikacının; doğruda da; yanlışda da alkışçı yandaş bulmada şansı yüksektir. Alkışların heyecanı kişiyi rüzgârın istediği yöne savurur gider. Gelişten mutlu olanlar kadar gidişten de memnun kalanlar olacağı açıktır. Çünkü bu sizin ruh halinizin bir meselesidir…

Siyasi partilerdeki toparlanma ve dağılmaların en önemli nedenleri fanatizmin yarattığı aşırı kıskançlık, çekememezlik ve bundan istifade eden karşıt güçlerin tavırlarıdır. Fanatikleri sinirlendirmek, öfkelendirmek, mutlu ve memnun etmek kolaydır. Dar sahasındaki tele dokununca sinirlenirken, iki şakşak bunları mutlu edebilecektir. Şuna da değinmek gerekir ki cahilden fanatik olmaz. O, ancak bilgisizlikten inatçıdır. Fanatizm, belirli davalara inandığı iddiasıyla başkalarının fikir düşünce ve görüşlerine ters bakma, beğenmemekten kaynaklanmaktadır. Güçlü siyasetçiler fanatizm yerine bilgi ve nezaket yüklüdür. Politize siyasetçiler politikanın kirliliğinden kurtulamayınca holiganist yöntemlere sığınmaktadırlar…

Türkiye gündemini dolduran siyasi ayaklanma ve başkaldırılara fikir, düşünce ve politik yaşamları süresince fanatizme sürüklenmiş şahsiyetlerin fevri tavırları damga vurmaktadır. Art niyetli değillerdir ama girilen dar sokak ve hizmet edilen sahadan habersizdir. Parti içinde mücadele edemeyince, partiye holiganizmine sürüklenmişlerdir. Bilinmelidir ki göz kırpanlar kaybolacak, partilerine dönüş yolu bulamayacaklardır. Çünkü fanatizm değerleri değersizleştirmekte, gözleri köreltmekte, kalpleri yaralamaktadır. Siyasette dengeler esastır!..