ABD Kaliforniya üzerinde bulunan ve dünya yakınında bulunan tüm cisimleri otomatik şekilde takip eden sistem tarafından izlenen bahse konu meteorun genişliğini 4,1 km olarak ilan eden NASA yetkilileri, Nisan ayı sonunda bu göktaşının dünyaya yakın bir seyir izleyeceğini ve en yakın geçişi ise 29 Nisan 2020’de gerçekleştireceğini duyurdu.

KRİTİK GÜN 29 NİSAN MI?

NASA tarafından yakından izlenen bu 4,1 km genişliğe sahip meteor Nisan ayı içerisinde dünyaya yaklaşacak ve en yakın geçişi ise 29 Nisan günü yapacağı duyuruldu. Bu meteorun, küresel boyutta etkilere neden olabilecek, dünya üzerinde yaşamın sürmesini engelleyebilecek derecede büyük bir gök cismi olduğunu belirten bilim insanları, bu meteordan çok daha küçük sayılabilecek 1 km çapındaki bir meteorun bile küresel anlamda insan yaşamının devamını tehlikeye düşürebileceğine işaret ediyorlar.

DÜNYA’YA  6,29 MİLYON KM YAKINDAN GEÇECEK

İlk kez 1998 yılında Güneş etrafında dönüşü sırasında görülerek yörüngesi tespit edilen 1998 OR 2, NASA açıklamasına göre dünyanın 0,04205 astronomik birim yakınından geçecek.

Bu noktada açıklanması gereken 1 astronomik birimin ne kadar olduğu. Bir astronomik birim Güneş ile Dünya arasında bulunan 150 milyon km. mesafeye denk geliyor. Yani bu hesaplama ile bu meteor, 6,29 milyon km. Dünya yakınından geçecek. Bu mesafeyi daha iyi anlayabilmek adına, 6,29 milyon km. Dünya ile Ay arasında bulunan mesafeden 16 defa daha uzak.

TEHLİKE YOK GİBİ

Yani 4,1 km genişliğinde olan bu meteor, Dünya için tehlikeli olabilecek bir yakınlıktan geçmeyecek. Ayrıca uzmanlar bu tür gök cisimlerinin, her yüzyılda bir dünyaya çarpma ihtimalini ise 50 binde bir olarak görüyor.

DİNOZORLARIN SONUNU GETİREN GÖKTAŞI

Bundan yaklaşık 65 milyon yıl öncesinde, dünya üzerinde dinozorların sonunu getiren göktaşının genişliği 10 km olarak hesaplanmıştı.