Alanya'da bazı zeytin üreticilerinin hasada başlaması ile birlikte Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Göktepe, havaların oldukça sıcak olması, zeytinlerin olgunlaşmasının tamamlanmamasından dolayı çok erken dönemde yapılan hasatlarda yağ veriminin oldukça düşük olacağını, hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olacağını belirtti.

'FIRSATA ÇEVİRMEYİN'

Alanya'da son dönemlerde avokadoya olan ilginin artması ile birlikte zeytinlerin söküldüğünü dile getiren Göktepe, "İlçemizde birçok zeytin bahçeleri avokadonun gelir getirisi yüksek olduğundan dolayı söküldü. Öncelikle bu konuda üreticilere uyarıda bulunmak istiyorum. Özellikle kuraklıkla mücadele ederken zeytinyağının da litresi bu sene için 35 TL'ye öngörülüyor. Manavgat bölgesinde zeytin üretimi çok daha fazla. Yangından dolayı zarar gören zeytin bahçeleri de çok fazla. Bunu da bu işin gerek sıkımını yapanlar, gerekse ticaretini yapanlar iş fırsata çevirmesin. Çünkü tüketici de aynı zamanda zor durumda kalıyor'' dedi.

ERKEN HASAT AZ VERİM, AZ ÜRÜN DEMEK

Alanya'da yaklaşık 3 bin 240 tane üretici ile 8 bin 270 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını aktaran Göktepe, ''Avokadoda olduğu gibi ilk çıktığı dönemlerde 'Avokado hasadı başladı' deyip olgunlaşmadan, içeriğini doldurmadan, hasat dönemi gelmeden toplayanlar var. Zeytinde de şu anda aynısı yapılıyor. İlçemizde aktif olarak çalışan zeytinyağı fabrikaları ile de görüşüyoruz. Hasadına başlayan üreticilerin getirdiği zeytinleri sıkmak durumunda kalıyorlar. Bu konuda üreticilerimizi uyarmak istiyoruz. Kesinlikle bu ayın çıkması lazım. Eğer şu dönemde zeytin hasadı yapılıp, zeytinyağı sıkımı, soğuk sıkım yapılırsa 12 kiloda 1 litre zeytinyağı çıkar. Bu da üreticinin emeklerinin karşılığının bulunmadığı anlamına gelir. Bu nedenle mutlaka bu ayın çıkmasını beklemeleri lazım. İnşallah bu ay içinde de bir yağmur yağar. Yağmurun yağmasıyla da sonrasında yapılan hasatta 6 kiloya 1 litre zeytinyağı oluşacaktır'' diye konuştu.

'AVOKADOYA YÖNELİP DE ZEYTİNDEN VAZGEÇMESİNLER'

Avokadoya yönelen üreticilere de uyarılarda bulunan Göktepe, zeytinden de vazgeçmemeleri konusunda çağrıda bulundu. Göktepe,''Zeytin üretimi artık bahçenin tam izolasyon tutacak şekilde kenarlarına yapılmasın. Kapama zeytin bahçeleri yapılsın.Özellikle 600-700 rakımlarda avokado üretimine çok yönelmesinler. Hem su kıtlığı var hem de oradaki çeşitler bizim kıyı şeridindeki avokado üretimi yapılan bahçelerdeki gibi yaklaşık ekonomik ömrünü tamamlamış, ekonomik verime gelmiş olan avokado ağaçlarından değil. Onların bir tanesinden yani 8 yaşındakilerden 700-800 adet avokado çıkıyor ama bu yukarıya, 600 rakımlara çıktığı zaman olmuyor.Üstelik çeşidi de yanlış dikiyorlar. Odamıza gelen üreticilerimiz kayıt olurken avokado üretimi yapacaklarını biliyorsak bu konuda uyarıyoruz. Bir de avokado üretimi yapılırken mutlaka harfiyatının çok derin işlenmemesi lazım. Avokado 8 yılda meyve verecek ya da örtü altı üretime geçiyorlar diye zeytinden de vazgeçmesinler. Üreticilerimize son olarak şunları söylüyorum mutlaka zeytin hasadı için bu ayın çıkmasın beklesinler. Sonrasında yağmurun yağmasını beklesinler. O zaman hem ekonomik olarak daha fazla verim alacak hem de tüketici daha sağlıklı daha içeri uygun zeytinyağı tüketecektir''dedi.