“AK Parti tek sesli bir Türkiye, tek sesli bir iş dünyası istiyor. DEİK, iş dünyasının değil, Hükümetin gönüllü kuruluşu haline getirildi. Hükümetin iş dünyasının meslek örgütlerinin seçimlerine müdahale etmesi,  Türk iş dünyasının saygınlığını zedeliyor, kurumların itibarını yok ediyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikleri eleştirdi. AK Parti Hükümeti’nin sivil toplumu ve iş dünyasını dizayn etmeye çalıştığını kaydeden Budak, iş dünyasının gönüllü diplomasi örgütü olan ve önemli başarılara imza atan DEİK’in önce Ekonomi Bakanlığı’na bağlandığını, şimdi de yapısına müdahale edildiğini kaydetti. Son değişiklikle Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD)  DEİK kurucu üyeliğinden ve yönetim kurulundan çıkarıldığını kaydeden Budak, bu kararda TÜSİAD’ın son dönemde OHAL ile ilgili yaptığı gerçekçi açıklamaların etkisi olduğunu savundu. Budak, “AK Parti Hükümeti tek sesli bir Türkiye, tek sesli bir iş dünyası istiyor. Önce DEİK’i kamulaştırdılar, şimdi tamamen ele geçirmeye çalışıyorlar. DEİK, Türkiye’nin ihracatının bugünlere gelmesinde öncü rol oynamış, önemli başarılar sağlamıştır. İş dünyasının büyükelçiliğini yapmıştır. Bir gece yarısı operasyonu ile Bakanlığa bağlandı,  başkanını bile bakanın atadığı bir yapıya dönüştürüldü.  O günden bu yana iş dünyası büyükelçilerini kaybetti.  DEİK’in kurucuları belli ama Hükümet istediğini kuruldan dışlıyor, istediği kurumları yeni üye olarak almanın önünü açıyor.  TÜSİAD’ın DEİK kurucu üyeliğinden, Yönetim Kurulu’dan neden çıkarıldığını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. TÜSİAD, OHAL’in iş dünyasına yönelik yarattığı olumsuzlukları ve verdiği zararları anlatıyor, normalleşme, demokratikleşme çağrısı yapıyordu. Çünkü OHAL altında bir Türkiye imajıyla, işadamlarının iş yapamaması, yeni yatırımlara yönelmemesi, önünü görememesi, yabancı yatırımcıların Türkiye’den uzaklaşması ana sorun olarak ortada duruyor.  TÜSİAD’ın da dediği budur.  Bu çok rahatsızlık yaratmış olmalı ki,  DEİK’i alt üst ettiler. Demokrasi ve hukuk çağrısından bile rahatsızlık duyulan noktaya gelinmesi, Türkiye için vahim bir tablodur” diye konuştu.

Biat itibarı bitirir

AK Parti Hükümeti’nin geçen günlerde de sanayi ve ticaret odalarının seçimlerine bir hafta kala, hiçbir gerekçe göstermeksizin seçimleri 6 ay ertelediğini hatırlatan Budak, “Yapılan değişiklikle, iş dünyasının gönüllü diplomasi örgütü olan DEİK tamamen AK Parti Hükümeti’nin gönüllü örgütüne dönüştürülmüştür. Yönetim Kurulu toplantıları bile bakanın, başbakanın, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılacaktır. Böyle bağımsızlık olur mu? TOBB’a bağlı odaların ve borsaların seçimlerine müdahale ediliyor, iş dünyası kendi meslek örgütlerinde bağımsız seçim yapamaz hale getiriliyor. Seçme ve seçilme hakkını bile kullanamayan meslek örgütünün bağımsızlığı, itibarı, saygınlığı kalır mı? Dış dünya bu kurumları bağımsız kurumlar olarak ciddiye alır mı? AK Parti Hükümeti’nin en ufak bir eleştiriye bile tahammülü yok. Devlet gücünü kullanarak tam bağımlı iş dünyası, biat eden iş dünyası istiyorlar. Bunun için tüm kurumların içini boşaltmaktan da çekinmiyorlar. Ama bu tablonun kurumların itibarını sıfırladığı ortadadır.  Tam bağımlı iş dünyası imajı, Türkiye itibar kazandıracak bir tablo değildir” diye konuştu.