İYİ Parti Antalya milletvekili adayı Tuba Vural Çokal, sağlık sisteminde birçok aksaklık bulunduğunu iddia etti. Türkiye'de sağlık sisteminin 4 ana sorunu olduğunu dile getiren Çokal, “Bunlar; doktorları adeta bir yarışa sokan performans sistemi, özellikle profesörlere özel muayenehane ile üniversite hastanesi arasında tercih yapma zorunluluğu getiren tam gün yasası, devlet hastanelerinin özel şirketlerden yaptığı hizmet alımları ve en önemlisi doktorlara yapılan saldırılar yani şiddettir" dedi.

'EN BÜYÜK SORUN PERFORMANS SİSTEMİ'

Performans sisteminin sağlık sistemini çöküşe götürdüğünü, kaliteyi düşürdüğünü, doktorları etik dışı davranışlarda bulunmaya zorladığını iddia eden Tuba Vural Çokal, şunları kaydetti:

"Ne kadar çok hastaya bakarsan o kadar çok para alırsın diye bir sistem olur mu? Ben göz doktoruyum. Normal bir muayeneyi yaptığın zaman bellidir. Peki ya dahiliyeci, gastroentorolog, ürolog, bunların hastaları, hele bir de biraz yaşı ilerlemişse, üstlerini çıkarana kadar diğer doktorlar iki hastayı muayene eder. Kanser hastaları var, nörolojik rahatsızlıklar var, fiziksel rahatsızlıklar var. Bunların bir muayenesi sırasında başka bir doktor 10 kişiye bakıyor. Hastaların sayıya indirgendiği bu sistemde biri on hasta bakarken diğeri bir hastaya bakmış oluyor. Yani tembellik etmiş, çalışmamış oluyor. Bu performans sistemi hastanın zamanından çalıyor. Doktorları da etik dışı davranmak zorunda bırakıyor. Ben bu sistemin kaldırılması için elimden geleni yapacağım."

'TAM GÜN YASASINI KALDIRMALIYIZ'

Sağlık sisteminin en önemli sorunlarından birinin de tam gün yasası olduğunu ifade eden Dr. Çokal, bu yasanın özellikle üniversite hocalarının üniversite hastanelerinde muayene ve ameliyat yapmalarını engellediğini belirtti. Yasanın profesörü özel hastane, özel muayenehane ve üniversite arasında tercihe zorladığını kaydeden Tuba Vural Çokal, "Bu nedenle birçok profesör üniversite hastanelerinde hasta bakmıyor, ameliyata giremiyor. Hocalar kendi bölümlerinde derslerini veriyor, akademik çalışma yapıyor. Daha sonra özel muayenehanelerine gidiyor. Hastası ameliyat olacaksa anlaşmalı olduğu özel bir hastanede ameliyat yapıyor. Çünkü tam gün yasası nedeni ile üniversite hastanesinde bu ameliyatı yapamıyor. Özel hastanelerde standart yok. Herkes farklı rakam veriyor. Bunu ortadan kaldıracağız" dedi.

HASTA GARANTİLİ SİSTEM HER ALANA YAYILDI

Birçok devlet hastanesinin görüntüleme başta olmak üzere pek çok alanda özel şirketlerden hizmet alımı yaptığını dile getiren Tuba Vural Çokal, şunları söyledi:

"Birçok devlet hastanesi görüntüleme hizmetini özel şirketlerden alıyor. Özellikle acil servislerde hizmet alımı yapıyorlar. Bu şirketler ise konuya tamamen ticari yaklaşıyor. Hastaneye baş ağrısı ile gelene tomografi çekiyorlar. Halbuki bu hizmetler bizzat hastane bünyesinde verilmeli. Bakın Manavgat'ta tam teşekküllü bir hastane yok. Özellikle üniversite hastanesine ihtiyacımız var. Yıllardır beklediğimiz hastanenin alanına cezaevi yapıyorlar. İktidara göre Manavgat'ın öncelikli ihtiyacı tüm hizmetlerin devlet tarafından verildiği bir hastane değil cezaeviymiş."

Kendisine göre, sağlıkta yaşanan en büyük sorunun şiddet olduğunu da belirten Çokal, bunun asıl nedeninin ise doktorlara yönelik bakış açısı olduğunu kaydetti. Dr. Çokal, “Vatandaş ve doktorun birbirini anlayacağı bir sistem geliştirmeliyiz. Doktorlar ile vatandaşı bir araya getirecek projeler yapmalıyız. Vatandaşlar doktorları tanımalı. Doktorlar da vatandaşın saygısını yeniden kazanmalı" dedi.