Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın tarihi ve turistik merkezi Kaleiçi'nde Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde (AGC) basın mensuplarıyla buluştu. AGC Başkanı Mevlüt Yeni'nin karşıladığı Bakan Çavuşoğlu, 16 yıllık Ak Parti iktidarları döneminde Antalya'ya yapılan yatırımlar, devam eden ve hedeflenen projelerle ilgili açıklamada bulundu. Antalya'yı 16 yıldır hiç ihmal etmediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, yatırımlar ve hizmet konusunda milletvekilleri, teşkilat, büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle yoğun çalışma yürüttüklerini ve devam ettiğini de söyledi.

14 MİLYON TURİST

Antalya'nın 16 yılda 39 milyar TL'lik yatırım gördüğünü, Türkiye'nin her yerinde önemli projeler hayata geçirilirken Antalya'nın ihmal edilmediğini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da üç şeye önem verdiklerini anlattı. Birincisinin turizm olduğu ve 2002'de 3.5 milyon olan turist sayısının bu yıl 14 milyona çıkmasını beklediklerini kaydeden Çavuşoğlu, şimdi ise turizm çeşitlendirmek, hem Antalya, hem Türkiye'nin tanıtımı için ve turist gelen ülkelerin çeşitliliğini artırmak için çok çaba sarf edildiğini kaydetti. Bugün bile çarşıda çok sayıda Çinli turist gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Geçen seneye göre ciddi oranda arttı, yüzde 98 ilk dört ay içinde. Hint turizmi dahil, değişik Körfez ülkeleri, Azerbaycan'dan daha çok turist gelmesi gibi yeni piyasalara açıldık ve bunun faydasını gördük. Özellikle Rusya krizinden sonra bu çeşitliliği fazla sağladığımızı düşünüyoruz" dedi.

DİPLOMASİDE DE MERKEZ

Antalya'da turizmi 12 aya yaymak için çok çaba sarf ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Antalya'nın dünyanın her yerinde tanınması için adeta diplomasinin de bir merkezi olması, bu turizme de yansıyor, önemli etkinlikleri Antalya'mıza getirdik. G20, NATO ve birçok üçlü-dörtlü formattaki toplantılar, Almanya ile ilişkilerimizin normalleşme süreçlerinde Sigmar Gabriel'in gelişiyle Antalyamızda başladı. Yine THY açık golf turnuvası, dünyanın her yerinden turistlerin gelmesine de sebep oluyor. Yine Kaleiçi'nde Uruguay'dan gelen turistlerle karşılaştık. Artık özellikle dizilerimiz ve THY'nin uçması sayesinde Latin Amerika ülkelerinin hepsinden Türkiye'ye turist geliyor ve çok ciddi bir artış var. Sayı 5 binden 30-40 bine çıkıyor ve gerçekten gelecek için de önemli" dedi.

HAVA, KARA VE DENİZ YATIRIMLARI

Antalya'nın cazip ve güzel olması, turizmde çeşitliliği sağlamak ve 12 aya yaymak için spor turizminden sağlık turizmine kadar önemli adımlar atıldığından bahseden Çavuşoğlu, “Turizm için önemli olan ulaşıma önem veriyoruz ikinci olarak. Antalya'nın yurtdışı ve içinden kolay ulaşılabilir bir şehir olması için ulaşım projelerine önem verdik ve her yerde şantiyeler var" dedi. Bakan Çavuşoğlu, Denizli, Burdur, Isparta, Mersin gibi çevre illere bağlantılı otoyol ve duble yol ve Batı Antalya ve Doğu Antalya istikametindeki otoyol ve duble yol devam eden projeler ve planlama aşamasındaki projeleri de anlattı. Çavuşoğlu, Konya ve Burdur üzerinden hızlı tren projeleriyle, kruvaziyer ve liman ile Batı Antalya'da kurulacak yeni havalimanını da hatırlattı.

SAĞLIK TURİZMİNDE 50 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Sağlıkta 16 hastane açıldığı ve şehir hastanesinin de ihalesinin yapıldığını belirten Bakan Çavuşoğlu, Konyaaltı, Döşemealtı, Aksu, Manavgat ve Alanya ilçelerindeki yeni hastane projelerinden de bahsederek, artık özel sektörle birlikte sağlık turizmi alanında da para kazanmanın zamanının geldiğini dile getirdi. İki yıldır Antalya'da düzenlenen Hestourex Fuarı sayesinde Antalya'nın sağlık turizminde beşincilikten ikinciliğe çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye geçen sene 7.5 milyar dolar kazandı sağlık turizminden. 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir diyoruz. Bu sene 40 milyon turiste gidiyoruz, Antalya'da 14 milyona gidiyor. Eğer biz sağlık turizminde bu ivmeyi devam ettirebilirsek, kartopu gibi hızlı şekilde devam ediyor. Ama düzenlemelerle sağlık turizmini desteklememiz lazım. Hem de baştan bunu gayet güzel bir şekilde planlamamız gerekiyor ki gelen turist de memnun olsun, iş kontrolden de çıkmasın, sağlık hizmetlerini iyi verelim, vatandaşımız da bundan olumsuz etkilenmesin. Sadece sağlık turizminden biz 50 milyar dolar gelir elde edeceğiz ve bunu da önümüzdeki 5-6 yıl içinde gerçekleştireceğiz" dedi.

EĞİTİM TURİZMİ

En çok önem verilen konuların birinin de eğitim olduğunu vurgulayan ve her alanda Antalya'da liseler bulunduğunu söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'ya 10 üniversite hedefi koyduklarını da söyledi. Antalya'nın hem eğitimin merkezi hem de eğitim turizminden çok ciddi gelir elde eden bir il olması için çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Hedefimiz 10 üniversite. 5 üniversiteyi kurduk. Şimdi Manavgat'a 1, batıdaki tüm yüksekokulları birleştirerek Batı Antalya'ya 1 üniversite kurmayı düşünüyoruz. Arıca vakıf üniversiteleri olacak, ATSO, ANSİAD, Manavgat'ta MATSO ile beraber iki vakıf üniversitesi kurmak için çalışıyoruz. Zaten geriye kalıyor iki tane ve kurulur. Onun için de özel sektörü teşvik ediyoruz. Eğitim neden önemli, hem Antalya'nın üniversiteler kenti olması için uygundur hem de yurtdışından gelen talebe sayısını artırmamız lazım. ATSO ile ANSİAD'ın kuracağı üniversite teknoloji üniversitesi olacak. Antalya her alanda ileriye gidiyor ve dahasını da hak ediyor ve yaptığınız bir lira yatırım 10 lira olarak ülke ekonomisine geri dönüyor" diye konuştu.