“Aksu Belediyesi 11.8 Milyon TL’lik asfalt ihalesini iptal edip, pazarlık usulü ile 20.8 Milyon TL’ye vermesinin,  iş miktarında yüzde 30’luk artışa rağmen, ihale bedelinde yüzde 75’lik artışın izahı yoktur. Mahkeme kararına rağmen yapılan bu işlem soruşturulmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Antalya Aksu Belediyesi, ilçedeki yolların asfaltlanması ve bozulan asfaltların iyileştirilmesi için 26.04.2017 tarihinde ihale yaptığını ve ihalenin 11 milyon 895 bin TL bedelle sonuçlandığını hatırlattı. İhalenin daha sonra Aksu Belediyesi tarafından 31.05.2017 tarih ve 257-E4001 sayılı kararla iptal edildiğine dikkat çeken Budak, “Aksu Belediyesi aynı işi; 06.06.2017 tarihinde ihalede elenen başka bir firmaya pazarlık usulü ve 20 milyon 805 bin TL bedelle vermiştir. İhale bedelinde ortaya çıkan artış yüzde 75’tir.  Söz konusu ihale iptali işlemi yargıya taşınmış ve Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, ihalenin haksız ve hukuksuz şekilde iptal edildiğini belirleyerek, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak, Aksu Belediyesi, Anayasa’nın açık hükmüne rağmen mahkeme kararını yok saymış ve ihalede elenen firmaya yüzde 75 fazlası bedelle işi yaptırmıştır.

Yaklaşık 9 Milyon TL’lik farkın izahı yoktur ve bu fark vatandaşın omuzlarına yüklenmiştir” dedi.

Bakanlık soruşturmalı

Antalya Aksu Belediyesi’nin “İmar yolları ile mahalle ve bağlantı yolları alttemel plentmiks malzeme ve bitümlü sıcak karışımlı asfalt yapım işi” ihalesinin 11 milyon 895 bin TL bedelle sonuçlanmasından sonhra hangi gerekçe ile iptal edildiği konusunda bilgi isteyen Budak, “Yaklaşık 11.8 milyon TL bedelle sonuçlanan ihalenin iptal edilmesinden sonra, aynı işin pazarlık usulü ile ihalede elenen bir firmaya 20.8 milyon TL bedelle verilmesinde kamu yararı var mıdır? İşin kapsamında yaklaşık yüzde 30’luk bir artıştan söz edilmesine rağmen, işin bedelinde yüzde 75’lik artış (9 Milyon TL) nasıl ortaya çıkmıştır?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:

“Aksu Belediyesi’nin Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin düşük bedelli ihalenin iptal edilmesini hukuksuz bulan  2017/744 esas nolu kararının gereğini yerine getirmemesiyle ilgili bir soruşturma açılmış ya da açılacak mıdır?

Düşük bedelli ihalenin iptal edilmesi, bununla ilgili mahkeme kararının uygulanmaması ve 9 Milyon TL fazla ödeme yapılmasıyla ortaya çıkan kamu zararının sorumlularından tahsili sağlanacak mıdır? Bakanlığınız, bu yükün Aksu halkının omuzlarında kalmaması için bir adım atacak mıdır?”