Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, memleketi Antalya'da devam ettirdiği seçim çalışmaları kapsamında Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği ile Büyük Antalyaspor Derneği yöneticileriyle kahvaltı yaptı. Bakan Çavuşoğlu, ardından Tüm Sanayici ve işadamları Derneği'nin konuğu oldu. Ziyaretlerinde çeşitli açıklamalar yapan Bakan Çavuşoğlu, Antalya'ya yapılan yatırımları anlatarak, en önemli yatırım alanlarından birini turizmin oluşturduğunu söyledi.

Antalya'nın bu yıl 14 milyon turist beklediğini belirten Bakan Çavuşoğlu, sağlık turizmine de çok önem verildiğini vurguladı. Antalya'da yapılan yeni hastane yatırımlarını anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin 2023 hedefi kitlesel turizmde 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir. Sağlık turizmi içinde geçen yıl 7.5 milyar dolar olan gelir hedefi 2023'te 50 milyar dolar. Toplam turizm geliri sağlık turizmiyle birlikte 100 milyar dolara yükselmiş olacak" dedi.

Sağlık turizminde başarılı olmak için, doktorlar dışındaki diğer sağlık personelinin de iyi yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, eğitimde bu alanda yapılan yeni yatırımlar ve projelerden de bahsetti.

BATI ANTALYA HAVALİMANI 2022'DE BİTECEK

Antalya'ya havadan, karadan, denizden ulaşım kolaylığı için yapılan yatırımlardan da bahseden Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Havalimanı'nın kapasitesinin genişletilmesi ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı yatırımlarının ardından üçüncü havalimanı için Batı Antalya Havalimanı projesinin onaylandığını, 2022 yılına kadar bitirilmiş olacağını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, otoban ve duble yollar ile Burdur ve Konya üzerinden hızlı tren ve liman projelerini de anlattı.

5 MİLYON KİŞİLİK TEKNOLOJİ ŞEHRİ

Antalya'nın bir teknoloji merkezi olacağını, kurulacak teknoloji şehrinin bir teknokent modeli değil milyonlarca insanın çalışacağı bir yer olacağını savunan Mevlüt Çavuşoğlu, bu teknoloji şehrinde dünyaca ünlü birçok teknoloji devinin de bulunacağını belirterek, "Örneğin Çin'de Huwai şirketiyle görüştük. Bu teknoloji şehrinde 5 milyon insan olacak. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük desteği var" dedi.

JAPONCA KONUŞTU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti'nde bulunan firmaların sahip ve çalışanlarıyla biraraya geldi. Toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Yavuz ve Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş katıldı. Bakan Çavuşoğlu, konuşması sırasında Antalya Teknokent'deki 110 firma arasında 3 Japon firması bulunduğunu da belirterek, toplantıya katılan Japon firmalarının temsilcileriyle kısa süre Japonca konuştu.
Antalya'da güzel gelişmelerin yanı sıra AÜ ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin kısa sürede büyük yol kat ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “İktidara geldiğimiz ilk yıllarda üniversitelere ar-ge için gönderilen ödeneklerin büyük bölümünün geri döndüğünü gördük. Gerçekten cumhurbaşkanımız buna çok üzülüyordu. Ar-ge için gönderilen bu kaynaklar nasıl kullanılabilir, bu konuda 16 yıldır yapılan çalışmalar neticesinde artık bu ödenekler yetmemeye başladı, ek ödenekler talep ediliyor. Türkiye 16 yılda teknoloji, bilişim alanında ciddi mesafe katetti. Dünyanın en çoğu demiyorum ama geçmişle kıyaslıyorum. Bilişim altyapısı, iletişim, teknoloji ve ar-ge kapsamında Türkiye ciddi yol katetti" dedi.
GÜÇ DENGESİ DOĞUYA KAYIYOR
Gebze'de kurulan teknoloji bankasının az gelişmiş ülkelere teknoloji transferiyle destek verdiğini anlatan Bakan Çavuşoğlu, "İletişim ve bilişimde ilerleyelim ama ileri teknoloji üretim, endüstri ve ekonomiye nasıl geçebiliriz. Dünyada da artık ağır teknolojiden yüksek teknolojiye geçiş var ve güç dengesi yılda 140 km hızla batıdan doğuya kayıyor. Biz de buna ayak uyduralım ki dünyayla rekabet eden bir ülkemiz olsun. 16 sene öncesine göre geldiğimiz noktayla övünüyoruz ama tablo iyi değildi. Ama gelecekle kıyasladığımızda bu yolun daha başındayız. Önemli olan bu zihinsel değişimi yakalayabilmek. 16 yıldır karşılaştığımız zorluklardan biri zihinsel değişimdeki zorluklar, statüko. Bilim, ar-ge, teknolojiye önem veren özel sektör ve akademik dünyada böyle bir statüko olmadığını görüyoruz" dedi.
5 MİLYON KİŞİLİK TEKNOLOJİ ŞEHRİ
Antalya'da 5 milyon kişilik teknoloji şehri kurulma projesini anlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Bilişim vadisi önemli ama bizim rüyamız, hayalimiz Antalya'ya bir teknoloji şehri kazandırmak. Tüm alanlarda ar-ge yapılacak, üniversitelerle entegre edilecek, teknoloji ağırlıklı üretim yapılacak, milyonlarca insanın yaşayacağı bir şehirden bahsediyorum. Silikon vadisi gibi bir şehri kurmamız lazım. Türkiye'de en uygun yer Antalya. İstanbul'a alternatif olabilecek, İstanbul'un yükünü alabilecek, göçü açısından tek şehir. Antalya ayrıca çok kolay ulaşılır. Buraya gelen akademisyen, mühendislerin sıkılmadan çalışabileceği bir şehir. Geçen gün Çin'de Huwai şirketini ziyaret ettim. Konyaaltı plajında akılı kent için Büyükşehir Belediyemiz Huwavi ile çalışıyor. Antalya'yı tamamıyla akıllı kent yapmamız lazım. Altyapımızın da güçlü olması lazım. Teknoloji şehrimizde sadece ar-ge üretim olmayacak sanat, spor tesisleri, golf sahası, kültür her alanda da gelen mühendislere hizmet edecek alanlar olacak. Yüksek teknolojili ekonomi için bedava arsa dahil her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda sektörler belirlendi ve stratejik planımız da hazır. Önümüzdeki süreçte bu bizim önceliğimizdir. Ancak böyle rekabet edebiliriz, ancak böyle 11 bin dolan kişi başına düşen milli gelirimizi 30-40 bin dolara çıkarabiliriz."
‘KANDİL’İ BAŞLARINA YIKIP DÜMDÜZ EDECEĞİZ’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Afrin ve Cerablus’ta olduğu gibi hem sahada hem masada kazandık. Sıra Kandil’e geldi. Tepelerine bineceğiz, başlarına yıkıp dümdüz edeceğiz" dedi.
Seçim çalışmaları için memleketi Antalya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nda Antalyalı güreşçilerle bir araya geldi. Güreşçilerle sohbet eden Bakan Çavuşoğlu, güreşin Türk kültüründe çok önemli olduğunu ve ağabeyinin düğününde bile güreş müsabakası düzenlediklerini söyledi. Futbolda gençlerden kurulan bir milli takım olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, takımın gelecek için umutlu olduğunu ifade etti.
17 sene önce borç almak için IMF’nin kapısında en az 1 hafta beklendiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “500 milyon dolar alındığında ‘Türkiye kurtuluyor’ denilirdi. Bugün biz mazlum insanlara 6 milyar dolar yardım yapıyoruz. İşte biz de Türkiye için bugün geldiğimiz noktanın iyi olduğunu görüyoruz. Geçmişle kıyaslıyoruz o günlere dönmemek için. Daha büyük hedeflere ilerlememiz lazım. Türkiye bugün, 100 yıl önce kaybettiklerini kazanmaya başlayan bir Türkiye haline geldi. 16 yıldır neler olduğunu bizzat yaşadınız. Çok güçlü olmamız lazım. Bunun içinde çok çalışmamız lazım” dedi.
Seçimlerde siyasi partilerin verdiği vaatlere değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Seçim sürecinde partileri görüyorsunuz. Kimin terörle sonuna kadar mücadele edeceğini kimin teröristleri hapisten çıkaracaklarını görüyorsunuz. Terörle mücadele için neler yaptıklarımızı görüyorsunuz” dedi. Türkiye’nin savunma sanayisine de değinen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir güce sahip olduğunu söyledi. Eskiden sahada kazanıp masada mücadeleyi kaybeden bir Türkiye olduğuna da dikkat çeken Çavuşoğlu, "Osmanlı’yı onlardan utanmamız için bize yanlış anlattılar. Kim yaptı bunları? Kendi örf, adet ve inançlarımızı unutmamızı isteyenler yaptırdı. Ama bu millet uyandı. Biz ecdadımızla gurur duyuyoruz. Sahada kazandıklarımızı artık masada kaybetmiyoruz. Afrin ve Cerablus’ta olduğu gibi hem sahada hem masada kazandık. Sıra Kandil’e geldi. Tepelerine bineceğiz, başlarına yıkıp dümdüz edeceğiz. Bataklık neredeyse kurutacağız. Bizim topraklarımıza kim göz diktiyse oyacağız. Başka çaresi yok. Bu topraklara göz dikenin bu topraklar eceli olur. Kürt kardeşlerimizle bir derdimiz yok. Bizim derdimiz teröristlerle. Bu ayrımı çok iyi yapmamız lazım" dedi.
AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, güreşçilerin her zaman yanında olduklarını belirterek, güreş sporunun ata sporu olduğunu söyledi.