Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan kabine toplantısından sonra coronavirüs süreci ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar ile normalleşme sürecine biraz daha yaklaşmış olduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın coronavirüs ile ilgili açıklamalarında iki önemli başlık ortaya çıkıyor.

Açıklamalardan birisi 18 yaş altının sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması oldu. "18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır." Burada dikkat edilecek husus 18 yaş altının anne ve babaları ile birlikte dışarıya çıkmalarıdır. Kendi başlarına serbestçe gezemeyeceklerdir. 18 yaşına kadar çocuk sayıldığına göre doğru ve yerinde bir karar olmuştur. Hem anne, babalar sorumluluklarını devam ettirecekler hem de artık çocuklarda anne ve babalarının kontrolünde de olsa dışarıya çıkma haklarını kullanacaklardır. Evlerinde yeterince sıkılan çocuklar için artık 3 aylık karantina sürecinde kurtulmanın en önemli adımı olarak görebiliriz.

Diğer önemli açıklama ise 65 yaş üstüne getirilen zaman ayarlı serbestliktir. Sabah 10 ile akşam 20 arasında sokağa çıkma serbestliği getirildi. Böylece 65 yaş üstü büyüklerimizde kısıtlı da olsa artık dışarıda zaman geçirme şansına sahip olacaktır. Gönül isterdi ki zaman ayarlı yerine tamamen kısıtlamalarının kaldırılması yoluna gidilmiş olunsun. Ama yine de 65 yaş üstü için olumlu bir gelişme olarak görmekte yarar var.

Sokağa çıkma yasakları bir şekilde kaldırıldığı için artık toplum olarak daha dikkatli olma zorunluluğumuz vardır. Bütün toplum olarak, nerede ise normal yaşama dönülmüş gibi bir nüfusun dışarıda olacağını dikkate almalıyız. Her birimiz daha dikkatli ve duyarlı davranmak zorundayız. Özellikle sosyal mesafe konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Birçok yurttaşımız tek kullanımlık maske kullanmaktadır. Hava sıcaklıklarının artmaya başladığı bu günlerde nefes alışverişlerimizle maskelerimizin nemlenmeleri daha kısa sürelere inmektedir. Tek kullanımlık maske kullananların nemlenen maskelerini yerlere değil, tıbbi atık kutularına atmaları oldukça önemlidir. Böylece salgının yayılmasını engellemeye yardımcı olurlar.

Her birimiz üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde davranmak zorundayız. Böylece bu virüsün yayılması kontrol altında kalacak ve her birimiz kendi güvenli yaşam alanlarımızda sağlıklı yaşamımızı devam ettireceğiz. Her birimiz kendi güvenli alanımızı korumaya devam etmeliyiz. Sosyal mesafe kurallarına uyarak yeni yaşam biçimine uygun davranmak zorundayız.

Bundan sonra hiçbir yurttaşımız bu virüse yakalanmadan sağlıklı biçimde yaşamlarını sürdürmelerini dilerim. En kısa zamanda 65 yaş üstü yurttaşlarımızın kısıtlamalarının son bulmasını da canı gönülden isterim. Güzel ve sağlıklı günlere hep birlikte el ele ulaşmak dileğiyle.