On binlerce vatan evladının nefesinin buz tuttuğu yerin adıdır Sarıkamış…

       Düşman kurşunu yemeden, al kanları toprağı sulamadan şehit düşenlerin kabridir Sarıkamış...

       “Vurulmadan öldük,

       Ölmeden donduk.

       Soğuktu kurşunsuz ölüm…”

       Çukurovalı Memik, Diyarbakırlı Ahmet, Konyalı Mehmet, Alanyalı Hasan, Maraşlı Ökkeş, Urfalı Halil ve daha niceleri yola revan oldular. İstikamet Sarıkamış’tı, Kar, tipi yollarını, buz gibi hava nefeslerini kesti. Geçit vermedi, ölüm kustu Allahuekber Dağları.

       “Karı kefen eyledik,

       Zemheride yandık.

       Tatlıydı ay ışığında ölüm…”

***

       Sarıkamış Harekâtı, Türk tarihinin en acı savaşlarından biridir.  Alman Genelkurmayının yönlendirmesiyle, Başkumandan vekili Enver Paşa, doksan bin kişilik orduyla, Rusları Allahuekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars ‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

       Allahuekber dağlarının iki bin üç bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

       Kış şartlarında uygulanan yanlış taktik neticesinde, vatan topraklarını savunmak için yola çıkan kahramanlarımız, zor koşullara yenik düşerek şehit oldu.

       Aralık 1914’ten Ocak 1915’e son yüzyılın en acı olaylarından birini yaşadık. Altmış bin vatan evladı donarak şehit oldu. Toplamda ise şehit sayımız yetmiş sekiz bin.

       22 Aralık 1914 tarihinde başlayan Sarıkamış Harekâtı toplamda 18 gün sürdü. Savaştan sonra İstanbul'a dönen Enver Paşa uzun bir süre Sarıkamış hakkında herhangi bir haber, bildiri veya yayın yapılmasını engelleyerek sansür uygulamış ve Osmanlı halkı savaşta olup bitenleri uzun yıllar sonra öğrenebilmişti.

***

       Ölüme yürüyen kefensiz kahramanlarımızı unutmadık, unutmayacağız. Siz dondunuz biz yanıyoruz. Aradan yüz yıl değil, bin yıl geçse de karı kefen eyleyenlerin acısı yüreklerimizde hala tazeliğini koruyacak.

       “Yıldızlar kadar çoktuk,

       Şehadet şerbeti içtik.

       Onurluydu vatan için ölüm…”

       Sarıkamış şehitlerimize minnet ve saygılarımla Allah’tan rahmet dilerim.