Tunç’un açıklaması şu şekilde:

ERGEN-ebeveyn çatışmaları, genellikle ergenin özgürlük ve hak alanında isteklerinin olması, ebeveynin ise sorumluklar konusundan ergenden beklentilerinin olması ile ortaya çıkar. Ergen bu dönemde daha fazla özgür bırakılmak, ev dışında ve arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek ister ve bunun en doğal hakkı olduğunu düşünür. Okul ve evdeki sorumluluklarını yapmaktan kaçınır ve bu sorumluluklarını yapmamak için ebeveynle büyük çatışmalara girebilir. Ebeveynler ise yetişkin çağına yaklaşan çocuklarının okul hayatında ve evde daha fazla sorumluluk almasını bekler. Çocukluk döneminde hiç yapmadığı davranışları yapan ergenin bu davranışlarını düzeltmeye çalışır. Tıpkı eskisi gibi arkadaş olduğu her kişi hakkında bilgi almak ve her zaman nereye gittiğini bilmek ister. Ergen için ise bu özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Bu sebeple ergen ile ebeveyn sürekli olarak karşı karşıya gelirler. Ergen-ebeveyn çatışması, ebeveynlerin ergen ile ergenlik çağının özelliklerini de göz önünde bulundurarak iletişime geçmesi, daha dikkatli olması ile engellenebilir.

Buna göre ebeveynlerin, çocuklarıyla iletişime geçerken dikkat etmesi gerekenler şunlardır;

Ebeveynler çocuklarının girdikleri yeni dönem yani ergenlik hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlarsa, ergenlerin bu dönemde sergiledikleri davranışların genellikle nasıl olduklarını öğrenirlerse, çocuklarıyla bu döneme uygun şekilde iletişime geçebilirler. Bireyler ergenlik döneminde bir değişim sürecine girerler. Bu sebeple çocuğun daha önceki davranışlarının aynılarını yapmasını beklememek gerekir. Çocuk değişir, davranışları değişir, istekleri değişir bu sebeple ebeveynlerinde değişmesi, ayak uydurması gerekir. Ergenin neler sevdiğini, neler istediğini, ilgi alanlarının ne olduğunu, nelere ihtiyaç duyduğunu bilmek ergen ve ebeveynleri daha da yakınlaştıracak ve daha iyi iletişim kurulmasına yardımcı olacaktır.

TERSİNİ YAPMAYA MEYİLLİLER

Ergenin söylediklerini ciddiye almak, onu önemsemek, fikirlerine önem vermek ebeveynlerine karşı daha yakın hissetmesini sağlayacaktır. Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir. Bu sebepler ergenin arkadaşlık ilişkilerine müdahale etmek tartışmaların çıkmasına yol açacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına öğüt vermek yerine sakince konuşarak, sohbet havasında iletişime geçmeleri ilişkileri açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü bu dönemde ergen anne ve babasından öğüt dinlemek istemez, anne-babasını ne yapmasını söylerse onun tersini yapmaya meyillidir.