GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Emzirme Haftası nedeniyle ziyaret ve açıklamalarda bulundu. İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, yeni doğan çocuklar için anne sütünün önemine dikkat çekerek annelere çeşitli uyarılarda bulundu. İlçe Sağlık Müdürü Çelik ve personeli, Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla yeni doğum yapmış bir anneyi evinde ziyaret etti.  Müdür Çelik, ilk 6 ay sadece anne sütü vermenin ve emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirmenin anne ve bebek açısından önemine değinildi.

ANNE SÜTÜ BEBEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Müdür Çelik açıklamasında şunları söyledi, “Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası Dünya Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütü vermek anne ve bebek açısından son derece önemli. Anne sütü, her zaman taze ve içilmeye hazır bedava bir besin. Mamalarda olduğu gibi hazırlama, koruma, taşıma gibi süreçlerinin yok. Bebeğe her yerde kolaylıkla verilebilir. Her zaman uygun sıcaklık olan beden ısısındadır. Bebek için ideal birleşime sahiptir, bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. İçerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolaydır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık şikayeti az görülür. Pişik ve benzeri birçok cilt sorunlarının görülme sıklığı azalır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıkların daha az görüldüğünü ifade etmiştir. Aynı zamanda anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin beyin gelişimlerinin daha iyi olduğu ve bu bebeklerin daha zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.

ANNEYİ KANSERDEN KORUYOR

Müdür Çelik, anne sütünün bebekte hastalığa yol açabilecek mikropları içermediğini vurgulayarak, "Bebeği zatürree, bronşit, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarından korur, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir. Anne sütü ve emzirme, annenin sağlığı açısından da çok önemlidir. Emziren annelerde doğum sonrası kanamalar az görülmektedir. Meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin görülme sıklığı düşük olmaktadır. Ruh sağlığı açısından da anneye doyum sağlayarak destekleyici olmaktadır” diye konuştu.