p>İngiltere'de, Alanya'nın tanınmış esnaflarından Cumali Bora, genel seçimleri kazanarak bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturan İngiltere Başbakanı David Cameron'a kendi ürettiği organik sabunlardan gönderdi.

Alanya'nın meşhur beyaz kekiğinin yanı sıra çok sayıda faydalı bitki özünden yapılan sabunları Başbakan Cameron'a gönderen nam-ı diğer 'Şifacı Cumali'nin çok sayıda İngiliz müşterisi bulunuyor. Kendi ürettiği organik sabunları Türk-İngiliz halklarının kardeşliğine vurgu yapmak amacıyla Başbakan Cameron'a gönderdiğini söyleyen Cumali Bora, sabunlarında 22 çeşit bitki ve meyve aroması bulunduğunu ifade etti.
SABUN SANATÇISI
Sabun yapmayı sanata dönüştüren Cumali Bora, bitkilerin aromalarını, frekanslarını sabuna dönüştüren bir sanatçı. Dağlarda yaylalarda gezip dolaşan, bitkilerle selamlaşan, onları sabuna katan ve sabun yaparken sohbet eden Cumali Bora, daha önce yapılmadığı şekilde sabuna ruh katıyor. Sabunu sanat, ruh ve estetikle birleştiren Cumali Bora hakkında uluslararası ve ulusal basında çok sayıda haber ve televizyon programları bulunuyor. Bora,yaptığı sabunları ülkemizdeki siyasetçilerin, ünlülerin keyifle kullandığı, hatta ünü ülke sınırlarını aşmış, özel bir yetenek. Ürettiği sabunlara 'aromaterapi sabunlar' diye tanımlayan Bora, "Aroma, bitkilerin ruhunu temsil ediyor ve onlardaki frekansları sabunda birleştirip, insan ruhunun bam teline dokunuyor. Tıpkı bestekarların notaları insan ruhuna dokunacak şekilde kullanması gibi bende aromayı, frekansları kullanıyorum. Nasıl ki Vivaldi spring'le bizleri ormanlarda, kırlarda gezdiriyor, bu sabunlarda yaylaları, ormanları banyolara taşıyor. Banyo kendimizle baş başa kaldığımız, işten, internetten, şehir stresinden sıyrıldığımız yer. Hem fiziki hem de ruhsal arınma için ideal mekan. Bu sanatın sadece görünen yüzünü temizlik ve güzellik,asıl etki ruh ve iç" diye ifade etti.
TÜRK SABUNU DÜNYA MARKASI
Avrupa Birliği ülkelerinden daha çok şifalı bitkiye sahip Türkiye'de üretilen sabunların dünya markası olduğunu vurgulayan Bora, "Modern dünyada temizlik ve güzellik için olmazsa olmaz kozmetik ürünlerin yaklaşık 150 yıllık tarihiyle mukayese edilir mi bilinmez ama sabun bir kültür ve vazgeçilmezdir" dedi. Sabunun temizlik maddesi üretmek dışında sanatsal bir faaliyet olduğunu belirten Bora, şöyle konuştu: "Sanat, güzeli arayan göz, kulak, akıl ve ruha aradığını vermeye çalışmak değil midir? Bir kelime, çizgi, renk ya da notayla insanın bam teline dokunmak… Geçmişle geleceği, insanla doğayı, kadınla erkeği estetik bir şekilde birbirine bağlamak değil midir? Aslında bakıp da göremediklerimizin, söylemek isteyip de söyleyemediklerimizin dahice ve estetik şekilde ortaya konması değil midir sanat. Peki sabun, insan ruhuna dokunabilir mi? Evet bu mümkün."
AROMA TERAPİ SABUNLAR
Bora sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyaya dair. Şehir hayatı, insanın doğayla bağını koparmışken, aromaterapi sabunları bu ilişkinin devamı için, banyoları kırlara, ormanlara, yaylalara dönüştürmek için var. Şehrin sokakları, iş hayatının kuralları, gelecek kaygıları arasına sıkışmış ruhları ferahlatmak, sevgisizlik ve ilgisizlikten yıpranmış benlikleri okşayıp tamir etmek, banyolardan kırlara, ormanlara birer kapı açmak sabun sanatının özü. Bireylerden başlayıp sosyal ilişkileri, insan doğa ilişkisini yeniden kuvvetlendirebilecek kadar güçlü bir sanat. O halde yaşasın sabun, yaşasın sanat."