Çarşamba, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesiydi.

Kadir gecesinde ve Ramazan boyunca Rabbim kulluk bilinci içinde ifa ettiğimiz ibadetleri inşallah kabul ile birlikte günahlarımızı da affeder. Biz de geçmişte yaptığımız hataları bir daha tekrarlamamaya özen gösteririz.

Allah’ın(cc.) insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an-ı Kerim’in indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır.

Bu özel gecenin Ramazan ayının son on gününde olduğu kesin ancak İslam alemi Kadir Gecesi’ni genellikle Ramazan’ın 27. gecesi olarak kabul ediyor.

Rabbim bu gecenin hürmetine Affettiği kullarından eylesin cümlemizi.

***

On bir ayın sultanı, mübarek Ramazan’ın sonuna geldik. Salı günü bayramın birinci günü.

Bayramlar, berekettir, umuttur, özlemlerin son bulmasıdır.

Bayramlar, küslerin barıştığı, dargınlıkların unutulduğu, sevenlerin bir araya geldiği günlerdir.

Bayramlar dostluğu, sevgiyi ve geleceği paylaşmaktır. Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı paylaşmaktır.

Ailelerin bir araya geldiği, dargınların barıştığı, küslüklerin sona erdiği, büyüklerinin hatırının yapıldığı, çocukların sevindirildiği, huzur ve bereketin simgesi haline gelen bu güzel bayram günlerinde fakir fukarayı da ihmal etmeyelim. Onları da sevindirelim.

***

Dünyayı her alanda etkisi altına alan salgın, etkisini yavaş yavaş yitirmeye başlamasıyla birlikte tedbirler de gevşetilmeye başlandı.

Zor bir sınavdan geçtik. Salgın nedeniyle daha önce yaşamadığımız önlemlerle, yasaklarla karşılaştık. Çok şükür ki kısıtlamalar birer birer kaldırılıyor ve hayat normale dönmeye başlıyor.

Her ne kadar hayat normale dönse de salgın, toplumsal psikoloji üzerinde kalıcı etkiler bırakacaktır. Bundan sonra sosyal alanlara ve sosyal mesafeye dikkat edeceğiz, şahsi temizliğe daha çok riayet edeceğiz.

Salgını tamamen atlatıp gelmiş geçmiş olsun diyeceğimiz günler yakındır. Cenab-ı Allah bize bir daha böyle bir salgın yaşatmaz inşallah.

Dualarımıza mazlum coğrafyalarda yaşayan, zulüm gören ve savaşlardan bitap düşen Müslümanları da dahil edelim. Ramazan Bayramınız şimdiden mübarek ola.