Büyük camilere mahyalar asıldı, Işıklandırıldı ve şehir ramazan havasına büründürülmeye çalışıldı.

Ama nafile!

Nerede o eski ramazanlar diyesim geliyor…

Ramazan'ın farklı bir heyecanı olur, çarşı pazar kalabalıklaşır, alışverişler artardı. Bu yıl o canlılığı hiç göremedim.

Çarşı pazar geçen yıla göre daha sönük. Ramazan canlılığı yok denecek kadar az. Gelen gideni aratır derler ya o hesaptan.

- Ramazan mı gelmiş?

- Hadi canım, inanmam!

***

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da camilerde maalesef teravih namazı kılınmayacak.

Korona salgınından önce mahallenin bütün yaşlıları, gençleri, kadınları, çocukları toplanır, teravih kılmaya giderdi. Hem çocuklar camiye gitmeye alışırdı hem de büyük küçük bir arada aynı safta ibadet etmenin hazzını yaşardı.

Ramazan’ın özü kaynaşmak, paylaşmak ve yardımlaşmaktır. İftar sofraları yardımlaşmanın, kaynaşmanın ve paylaşmanın en güzel örneğidir.

Toplu iftar sofraları, iftar davetleri artık yok.

Eş dost akraba ile buluşur, bir sofra etrafında ramazanın bereketi ile hemhal olunurdu.

Ramazan ayı geldiğinde komşular ve akrabalar arasında karşılıklı davetler olur birlikte iftar yapılırdı. Böylelikle her gün bir evin sofrası zenginleşirdi. Artık Ramazan geldiğinde eskisi gibi insanlar birbirini davet edemiyor dolayısıyla akrabalık, komşuluk ilişkileri de bu sebeple daha yüzeysel hale gelmeye başladı.

Bedesten esnafı şehrin bütün meczuplarını toplar onlara yedirir içirir, diş kiralarını (harçlıklarını) cebine koyardı.

Mahalleli toplanır, sokağa iftar sofrasını kurar, konu komşu ezanla beraber iftarını açardı.

İftara evlerine yetişemeyenler ve evlerinde çorba kaynatacak durumu olmayanların boynu bükük kalmasın diye iftar çadırları kurulurdu.

Şehir mübarek bir iklime bürünür, ramazanı dolu dolu yaşardı.

Allah aşkına o eski ramazan havası, ramazan iklimi var mı?

İnsanın “nerede o eski ramazanlar” diyesi gelmiyor mu?

***

Her şeyden önce can sağlığı lakin yasaklar, kısıtlamalar, tedbirler derken toplumun sosyal dokusu zedeleniyor. Akraba kültürü, komşu kültürü ufaktan ufağa yok oluyor, insanlar yalnızlaşıyor haberimiz olsun.

İnşallah salgın sonrasında geçmişi hatırlar ve aile, akraba kültürünü kaybetmiş durumda olan batılı toplumlar gibi olmayız.

İmanın, ibadetin, güzel ahlakın, ümmet bilincinin ve İslam kardeşliğinin pekiştiği mübarek ramazan ayı İslam alemine bolluk, bereket, güzellikler ve bolca huzur getirsin.

Allah'ü Teala’ya(cc) daha da yaklaşmamızı sağlayan, birliğin ve beraberliğin içerisinde olduğu Ramazan-ı Şerif'inizin mübarek olmasını diliyorum.