İlim insanları yanında bazı bilim adamlarının da çalışma çerçeveleri içinde ölülerin konuşmaları hakkında araştırma ve çalışmaları vardır. Dinler tarihinin ana teması ölümden sonraki hayat ile ilgilidir. Birçok hastanede bilim adamları ameliyat için uyutulan hastalardan uyanınca, “ne gördün?” sorusuna inanılmaz cevaplar almışlardır…

Mahmutlarpost gazetesi köşe yazarlarından Sn. Sudi Çandır beyin, 06.06.2021 tarihli, köşe yazısı ilgimi çekmiştir. Kocası Hüsmen’in öldüğüne söylentilerden inanmayan karısı özünden duyunca inanmış ve; “Garibin kimi var!?.. Kendi gelip söyledi!?..” deyivermişmiş…s

Mitoloji dünyası hayal âleminden dem vururken insanları meraklandıran, korkutan, inandıran mitos olaylarından bahsederler. Ucube projeler, hayalet ürünler, olmayanı olmuş gibi gösteren yaygaralar.  Aktif politikayı bile konuşan ölüler şekillendirmiyor mu!?.. Tarih, konuşan ölüler dünyası değil mi? Ölüler konuşmasa politikacılar (niye?) geçmişi karalasınlar ki..

Hikâye kitapları, masallar ölüleri konuşturmuyor mu? Onlar genel de görünmeden konuşurlar, karanlıklardan seslenirler, mezarlıklarda nalıncı katırlarını ürkütürler. Ölü raporu verilen bazılarının tabutluklarda canlandığından bahsedilir. Ölümden sonraki hayat öteki dünya ile ifade edilmektedir. Hele hele kabir azabı herkesin bildiği bir sınavdır. Uykuda konuşan canlı…

Hikaye bu ya padişahlık döneminde Ayasofya Camii’ne atanan sarhoş cenaze namazında musalla taşında ölünün kulaklarına eğilmiş ve konuşmuş… Söz konusu konuşmayı duyan padişah merakla atadığı imamı saraya çağırtarak “ölü ile ne konuştun?” diye sıkıştırmış….

-“Sultanım, ona dedim ki, aşağı dünyada kabir azabı vardır. Amelin ile ilgili sual sorulacaktır. Arasında, ‘yukarı dünyada ne var, ne yok?’ denirse; “Eh! İşte... Ayyaşın teki Ayasofya’ya baş imam oldu de!..” Onlar zaten dünyanın halini anlar, dedim” demiş, görevinden olmuş…

Ölüler konuşunca vakalar kendiliğinden gelişir. Ölüyle konuşmak daha çok hikâyede geçer. Her delilinin işi değildir. “Tülü deri yürür de ölü konuşmaz mı!?.. Rüyalar, ölülerle canlıları buluşur. Bazı ölüler eserleriyle. Ölüleri kitaplarda konuşturur. Rüyadaki ölün diriye çıkar denir…

Ölüler konuşur: ölümden sonra hayat “Tanrı’nın Varlığı” üzerine felsefenin konusudur. Bu derin, engin, nazik, hassas hayal dünyasını dinler tarihi tanıtır. İnanan imanın yarısını kazanır. İnanmasan da ölüler konuş veya konuşturulur. Bilim; reel ses frekanslarını araştırmaktadır!...