Herkesi ve her şeyi takipediyor, ne aldılarsa almak, ne giydilerse giymek, nereye gidiyorlarsa gitmek istiyoruz. Yarış olmayan bir parkurda birbirimize yetişmeye çalışıyor ve bununda bize iyi geleceğine inanıyoruz aslında bir bakıma duygularımız için günden güne katlanan harcamalar yapıyoruz. Danışanlarda bunun bazen öylesi boyutlara ulaştığını görüyorum ki; ‘’ben kötü bir anneyim çünkü arkadaşım daha çok kitap alıp daha fazla etkinlik alanına götürüyor çocuğunu’’ gibi cümleler duyuyorum. Hep bir yetememe ve yetişememe psikolojisindeyiz ve harcadıkça yetebileceğimiz düşünüyoruz. İşte burada devreye duygusal harcamalar giriyor.

 Peki nedir bu duygusal harcama?

Duygusal harcama duygularınız için yaptığınız tüm harcamaları kapsayan bir kavram. Mutluluk e-ticaret sitelerinde ya da dışarıda aramanın bir başka adı aslında.

-Dur! Ne yani hiç mi bir şeyalmayalım mı?! diyenleri duyuyor gibiyim.

Alın tabi ama harcamalarınızın altında ki duygu yoğunluğu sizi kolayca öde butonuna yönlendiriyor olabilirbunuda göz önünde bulundurun.

Olayı biraz daha detaylı ele alacak olursak, duygusal harcamaların arkasında görülen genel duygular nelerdir?

Kaygı ve Sosyal Kaygı

Kendinizi diğer insanlarla eş görmeme, kendinizi sosyal medyada gördüğünüz insanlarla kıyaslama ve onlar gibi olmadığınız için dışlanacağınız hissi tam olarak sizin duygusal harcamalarınızın ardında olan neden olabilir.

Bu iç yada dış faktörlerden kaynaklanabilir. Ödeyeceğiniz hesabın, bütçenize zarar vereceğini bilerek dahi olsa arkadaşınızın davet ettiği akşam yemeğine katılmanız içsel bir kaygının yada size gerçekten tavır alacak olan arkadaşlarınızın oluşturduğu çevresel kaygının ürünü olabilir.

Ve siz arkadaşlarınıza hayır demeyerek en kısa çözüm yolunu bulmuş olabilirsiniz.

Burada önemli olan finansal güvenliğiniz ve rahatınız harcamalarınız yüzünden size sıkıntı yaşatıyor mu? Ya da sırf o çantayı almak için ruhsal yapınızı etkileyecek kararlar alıyor musunuz?

Önlem olarak ne yapılabilir sorusuna gelecek olursak;

Duygusal alışverişi engellemek için, kendinize bunu gerçekten neden istiyorum? Ya da bu neden bana iyi gelir? gibi soruları sormanız size mantıklı alışverişe yönlendirecektir. Ama bu konuda kendinizi ciddi yetersiz ve trendlerin gerisinde kaldığınız için çaresiz hissediyor, aile ilişkilerinize tartışma sebebi olarak sunuyorsanız. Bu konuda destek alabilirsiniz.

Güzel olan her şey sizin olmak zorunda değil, siz aldıklarınızla da olduğunuzdan farklı değilsiniz. Siz zaten güzelsiniz.