Yarın 23 Nisan…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün…

Yarın, Türk Milletinin bağımsızlık, hürriyet ve kalkınmak ülküsünün sembolü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 102. Yıldönümü…

Gelin, meclisin açıldığı ilk güne gidelim:

O gün, yani 23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara’nın muhteşem günlerinden birisi oldu.

Ankaralılar, Hacı Bayram Veli Camii ile Meclisin toplanacağı bina arasındaki bütün cadde ve sokakları doldurmuştu. Arsalarda ve damların tepelerinde insanlar vardı.

Hacı Bayram Veli Camii erkenden dolmuş taşmıştı. Cuma namazı kılınıp, cuma hutbesinde vatanın kurtuluşu için dua edildikten sonra, kurbanlar kesildi.

Önde din adamları ve milletvekilleri, onların ardından halk, ellerinde İslam sancağı, dillerde tekbirlerle meclisin açılacağı binaya ilerlemeye başladılar.

Günlerdir Kur’an’ı hatim eden hocalar, son kısmı meclis kapısında okudular.

Ardından devletin bekası, milletin istiklali için dualar edildi. Hep bir ağızdan “âmin” sesleri yükseldi.

Kutsal emanetlerin de kucaklarda tutulduğu kalabalık içinde, hatimler bitip dualar edildikten sonra milletvekilleri içeri besmele ile girdiler.

Velhasıl ilk meclisimiz hatimlerle, dualarla, tekbirlerle, kurbanlarla açıldı.

Seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara'ya gelebilenlerden 84 milletvekili, ilk Mecliste yer aldı.

İşte ilk meclis böyle bir atmosferde 102 yıl önce, 23 Nisan Cuma günü açıldı.

25 Nisan 1920’de yapılan oturumda, "Büyük Millet Meclisinin memleketine Beyannamesi" yayınlandı. Beyannamede, padişah ve halifeye isyan iddiasının asılsız olduğu vurgulandı. Milletin kararlılığı dile getirildi.

Cumhuriyete giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin 102 yıl önce 23 Nisan'da açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.

Darbe dönemleri dışında TBMM, açıldığından bu yana milli iradenin yansımasının simgesi oldu.