Uluslararası Antalya Piyano Festivali, açılış konserindeki Manolo Carrasco ve ona ‘Memleketim’ şarkısında piyanoda eşlik eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in muhteşem performanslarının ardından yine dünyaca ünlü bir isim olan ve 12 Türk-Osmanlı rapsodisi bestesi bulunan dünyaca ünlü besteci ve piyanist Stéphane Blet’i ağırladı. Konser programının ilk bölümünü oluşturan piyano resitalinde Blet’in geçirdiği küçük bir kaza sonucu piyano çalamaması sebebiyle eserleri ünlü piyanist Gökhan Aybulus yorumladı. Konser günü yaşanan gelişme sonrası büyük bir jest yaparak Eskişehir’den Antalya’ya gelen ve Blet’in eserlerini seslendiren Aybulus, izleyicilerden büyük alkış aldı. Gürer Aykal’ın yönettiği konserde Blet’in besteleri, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası tarafından hayata geçirildi.

1993’te piyano için Liszt’in anıtsal ‘Faust Senfonisi’nin tamamını yeniden uyarlayarak müzik dünyasında sansasyona yol açan Blet, o günden bu yana 11 piyano sonatı, 2 konçerto ve keman için çok sayıda eser, bir gnostik kitabı ve 12 Türk ve Osmanlı rapsodisi olmak üzere 300 orkestralamaya ulaştı. Blet, 1996 yılında Türk hükümeti tarafından ülke müziğine yaptığı katkılar sebebiyle devlet nişanına layık görüldü.

Müziğin kalbi ‘sanat şehri’ Antalya’da atıyor

Türkiye’nin en önemli orkestralarından biri olan ‘Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’ ve Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin orkestrası olarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in destekleriyle kurulan ‘Akdeniz Filarmoni Orkestrası’, Antalya Kültür Merkezi’nde birbirinden ünlü solistlere eşlik edecek ve dünyaca ünlü orkestra şefi Leonard Slatkin, Gürer Aykal ve Hakan Şensoy tarafından yönetilecek. Festivalin bundan sonraki programında 8 Kasım’da her yıl geleneksel olarak Kamuran Gündemir anısına düzenlenen resitalde genç piyanist Cem Esen, 10 Kasım’da Gürer Aykal’ın yöneteceği Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Cumhuriyet Bestecileri konserinde piyanist Emre Elivar, 17 Kasım’da Flamenko caz türünde Ariadna Castellanos, 22 Kasım’da Hakan Şensoy yönetiminde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte Anadolu ezgilerinin senfonik rock türünde yeniden yorumlandığı konserde Çağ Erçağ (viyolonsel) & Nurkan Renda (gitar), 26 Kasım’da ‘Romantizmin Tutkulu Sesi’ ve Pedro Almodovar‘ın ‘Yüksek Topuklar’ filminin unutulmaz sesi İspanyol diva Luz Casal, 29 Kasım’da ise 100 genç müzisyenden oluşan Kepez Belediyesi Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası Antalya Kültür Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak.

Güher&Süher Pekinel 1-2 Aralık’ta sahnede

Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 1-2 Aralık’ta dünyaca ünlü şef Leonard Slatkin’in yöneteceği konserlerle son bulacak. Final konserlerinde Akdeniz Filarmoni Orkestrası, olağanüstü şiirsel müzik anlayışları ve özgün stilleriyle uluslararası müzik camiasında özel bir yerleri olan Güher ve Süher Pekinel’e eşlik edecek. Kariyerleri boyunca pek çok sayıda ödüle layık görülen Güher ve Süher Pekinel, Avrupa, Uzakdoğu ve ABD’nin başlıca konser salonlarında çaldıkları resitallerden sonra bu kez Antalyalı müzikseverlerle bir araya gelecekler.