Atay Uslu, Antalya Müzesi'nin Expo 2016 Antalya alanına taşınması yönünde sosyal medya aracılığıyla öneride bulundu. Atay Uslu önerisinin Antalya'da düşünülmesi, tartışılması ve konuşulması gerektiğini söyledi. Uslu, bu fikri ilgili bakanlıklar Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da ilettiğini ve bu konuda görüşmelerinin devam edeceğini açıkladı.

EN AZ 10 MÜZE OLABİLİR

Antalya Müzesi'nin Türkiye'nin en büyük müzelerinden biri olduğuna dikkat çeken Atay Uslu, "Antalya insanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş, Anadolu topraklarının en zengin geçmişine sahip şehridir. Antalya topraklarının binlerce yıllık geçmişini yansıtan eserleri Antalya Müzesi'nde görebiliriz. Antalya Müzesi'nde her biri ayrı salonlarda sergilenebilecek birbirinden değerli yüzlerce eser var. Var olan zengin koleksiyon ile bir müze değil en az on müze oluşturulabilir. Lahitler, mermer heykeller, antik eserler, ikonlar, sikkeler, mozaikler, mermer portreler" dedi.

MİLYONLAR ZİYARET EDER

Antalya Müzesi'nin ziyaretçi sayısının 100 bin civarında olduğunu belirten Uslu, “25 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya'da bu sayı çok düşük. Antalya Müzesi'nin hak ettiği ziyaretçi sayısını alabilmesi için müzenin taşınması başta olmak bir dizi çalışma yapmalıyız. Antalya Müzesi'ni Expo alanına taşımalıyız. Sahip olduğu arkeolojik ve biyolojik zenginliği kullanarak, EXPO alanında, Antalya Müzesi'ni arkeoloji müzesi, biyoloji müzesi, açık hava müzesi ile milyonların ziyaret ettiği bir müze lokasyonu haline getirebiliriz" dedi.

EXPO'NUN İŞLEVSELLİĞİ ARTAR

Müzenin taşınmasıyla hem Expo alanının daha işlevsel kullanabileceği hem de birbirinden kıymetli eserlerin daha geniş mekanlarda sergilenebileceğine değinen Atay Uslu, “Expo alanında oluşturulacak müze lokasyonunu ve Antalya Müzesini milyonların ziyareti çok uzak bir hedef değildir. Antalya Müzesi'nin Expo alanına taşınması ve Expo'da modern teşhir alanlarıyla yeni bina inşası sonrasında, müzenin mevcut alanını sanat ve arkeoloji içerikli butik bir şehir müzesi olarak değerlendirebiliriz" dedi.

ESKİ MÜZE ARTIK CAZİP DEĞİL

Önerileriyle ilgili bilgi de veren Atay Uslu, müzenin şehir ortasında kalması nedeniyle ziyaretçi giriş- çıkışlarının da zor olduğunu belirterek, “Bir de teşhir açısından artık eski bir müze olduğu için çok cazip değil. Expo'ya taşınması halinde oradaki kongre salonları, kule, botanik bahçeleri müze haline getirip yeniden canlandırabiliriz. Tam bir yaşam alanı ve müze lokasyonu olabilir. Eğer doğru bir planlama yapabilirsek Antalya'ya gelenlerin yüzde 50'si de orayı ziyaret eder" dedi.