İnsanoğlu yaratıldığı zamandan bugüne kadar dertlerine derman, hastalıklarına şifa aramıştır. Çok eski devirlerde insanlar; büyücülerden, kamlardan, otacılardan medet ummuşlar. Daha sonraları tekkeler, ocaklar, yatırlar şifa aranan yerler olmuş.

Konya’da hastanelerin, doktorların olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu eski zamanlarda, insanlar şifa bulmak maksadıyla tekke, türbe, ocak ve yatırlara giderlerdi.

Şifa umulan bu yerler Konya'da pek çoktu. Her hastalığın ocağı, tekkesi, türbesi ayrıydı. Eski Konyalılar buralara “Sınanmış Yerler” derlerdi.

Şunu da ekleyelim; batıl inançlarda olan türbelere mum yakmak, çaput bağlamak, taş yapıştırmak gibi gelenekler ile Konya’da türbe, tekke ve ocaklarda şifa aramayı karıştırmamak gerekir. Konya’da bu Sınanmış Yerleri ziyaret edenler, orada yatan kişi ya da kişilerin yüzü suyu hürmetine Allah'tan şifa isterlerdi.

Konyalılar tekkede, türbede yatanlardan medet ummazlar, şifa istemezlerdi. Orada yatan Allah dostlarının yüzü suyu hürmetine dua ederek, hastalılarının iyileşmesini umarlardı.

Konya'da derdine derman olmak, hastalığına şifa bulmak, muradına ermek amacıyla ziyaret edilen Sınanmış Yerler’den bazıları şunlardır:

* Şems-i Tebrizi Türbesi: Şerafeddin Camisinin arka tarafında Şems Camisi içerisinde bulunan türbeye kalp çarpıntısı olan hastalar ile karnı ağrıyanlar ziyaret ederlerdi.

* Süt Tekkesi: Ferhuniye mahallesi Sultan Mesut sokağındaki tekkeyi sütü gelmeyen, sütü kesilmiş kadınlar ziyaret ederlerdi.

* Afakan Tekkesi: Meram Tıp fakültesine varmadan Beyşehir yolu üzerinde, yolun sağında olan tekkedir. Afakanı yani çarpıntı, öfke, sinir, iç sıkıntısı, iç çarpıntısı olanlar giderlerdi.

* Bulgurcuk Tekkesi: Meram ilçesi Demirciler sokağındaydı. Bulgurcuk hastaları yani bir çeşit cilt hastaları ziyaret ederdi.

* Siğil Tekkesi: Karatay İlçesi Aziziye mahallesi Celal sokağındaydı. Burayı cildinde siğil çıkanlar ziyaret ederlerdi.

* Nazar Tekkesi: Sarıyakup mahallesindeydi. Nazara geldiğine inanılan kişiler götürülürdü. Tekkenin eşiğinden bıçakla bir parça kıymık alınır, hastaya tütsü verilirdi.

* Temrevi Baba Tekkesi: Karatay İlçesi Aziziye mahallesinde Asmalı Mescit yanındaydı. Temrevi hastaları giderlerdi. Temre ya da temrevi; kollarında ve sırt bölgesinde küçük olan kızarıklıkların görüldüğü bir deri hastalığıdır.

* Tavus Baba Türbesi: Meram Tavus Baba Korusunda aynı adı taşıyan camide bulunan türbe. Muradı, dileği olanlar giderlerdi.

* Mevlâna Türbesi Gümüş Kapısı: İç sıkıntısından daralanlar Mevlâna Türbesinin gümüş kapısına giderlerdi. İçine Mevlâna'nın mezarının başındaki sarığın ucu daldırılmış nisan suyu içirilirdi.

* Hasanköy Tekkesi: Meram Hasanköy'de bulunan tekkeye ödem, boğmaca, tifo hastalıklarına yakalananlar götürülürlerdi.

* Tahir ile Zühre Türbesi: Konya Lisesinin hemen arkasında aynı adı taşıyan camide bulunan bu tekkeye aşk acısı çekenler, karasevdaya yakalananlar götürülürlerdi.

* Burhan Dede Tekkesi, diğer adıyla Fakih Dede Türbesi: Nuzla Tekesi de denir. Karatay Akçeşme Mahallesi Piri Esat caddesinde bulunan Fakih dede Türbesi nuzladan korunmak için ziyaret edilirdi. Nuzla; sivilce, şeytantırnağı, dişeti rahatsızlığı, insanın organlarından birinin birdenbire tutulması, romatizma ve nezle hastalıkları.

* Pirebi Tekkesi: Meram İlçesi Pirebi caddesinde aynı isimli caminin yanındaydı. Günümüzde mevcut olmayan tekkeye sıtma hastaları götürülürdü.

* Bağa Tekkesi: Amber Reis caddesinden Sadreddin Konevi camisine giderken Turgutoğlu sokağı başında Karayolları Lojmanları bahçesinin olduğu yerdeydi. Bağa hastaları, karnı ağrıyanlar, erken doğanlar, vaktinde yürüyemeyen çocuklar getirilirlerdi.

* Sarıkız Tekkesi: Meram'a bağlı Sarıkız köyündeki tekkeye sarılık hastaları giderlerdi.

* İlyas Baba Tekkesi: Eski adı Kilistra olan Meram’a bağlı Gökyurt köyündeki tekkeye kuduz köpek tarafından ısırılanlar ile ele avuca sığmaz yaramaz çocuklar uslansın diye götürülürlerdi.

* Avdan Tekkesi: Akören’e bağlı Avdan köyündeki bu tekkeye akıl hastaları ile ruh sağlığı bozuk olanlar götürülürlerdi.

* Yılancık Tekkesi: Sarayönü’nde bulunan tekkeye Yılancık hastaları götürülürlerdi.

* Mursaman Tekkesi: Eskiden köy olan Selçuklu’nun Hocacihan Mahallesinde bulunan tekkeye uzun süredir hastalık çeken çocuklar bu tekkeye götürülürlerdi.

* Çarpık Ocağı: Kadınhanı Meydanlı köyünde bulunan ocağa inme inenler, felç geçirenler, ağzı yüzü eğilenler, dili tutulanlar götürülürlerdi.

* Yarıklık Tekkesi: Sadreddin Konevi camisinin karşısında bir kavak ağacının altında sahibi belirsiz bir mezardır. Hayası yarık yani fıtıklı çocukları buraya götürürlerdi.

* Şeyh Hasan Tekkesi: Hatunsaray yolu üzerindeki tekkeye çocuğu olmayanlar giderlerdi.

Şifa aranan türbe, tekke ve ocaklar sadece bunlarla sınırlı değildi. Konya’nın ilçe ve köylerinde yukarıda saydıklarımıza benzer daha onlarcası vardı.

Tekrar belirtmekte fayda var. Bu tür Sınanmış Yerler’de şifa arayanlar, şifayı orada yatan kişiden değil, orada yatan Allah(cc) dostunun yüzü suyu hürmetine, Allah’tan(cc) umarlardı.