Hiç başka birinin diyet listesini veya internetten bulduğunuz herhangi bir listeyi uyguladınız mı? Her bireyin aynı besinleri ve  miktarları tüketerek sağlıklı zayıfladığını düşünebiliyor musunuz? Hayatımızın her alanındaki gibi diyet listeleri de her bireye göre farklılıklar içerir. Biz diyetisyenlerin söylediği gibi ‘kişiye özel beslenme programı’.Eğer kalıcı, aç kalmadan ve mutlu zayıflamak istiyorsanız bir diyetisyen eşliğinde kendinize özgü bir beslenme planı ile yola başlamanızı öneririm.

Peki bu işin neresi kişiye özel? Öncelikle hazırlanan programın içeriği kişinin tüketim tercihlerine, öğünü tüketebileceği saatlere  göre hazırlanır ki kişinin programı hayatına uyum sağlasın ve sürdürülebilir olsun. Kişinin sevdiği ve sevmediği, ihtiyacı olan ve olmayan, ulaşabildiği ve ulaşamadığı besinler belirlenerek kişiye özgü program hazırlanır.Bireyin programı uyguladığı zaman dilimi içerisindeki yaşı, kilosu, stres durumu, vücuttaki ödemi, uyku düzeni, fiziksel aktivitesi gibi bir çok etken listenin içeriğini belirler. Ayrıca bu noktada en önemli olan her kişinin tahlil sonuçlarını ele alarak program yazıyoruz. Yani listeleri farklı kılan en önemli etkenlerden biri her kişinin kan değerlerinin farklı olması ve kendi değerlerine özgü beslenme planına sahip olmaları.

Kendinize bir sorun. Neden başkasının diyet listesini uyguluyorsunuz? Çünkü muhtemelen bu programı uygulayan kişi ya bir anda kilo verdi ya da tam sizin istediğiniz kadar ağırlık kaybetti. Sizde acilen kilo vermek istediniz ve çabuk kilo verme fikri mucize gibi geldi.Ancak bu noktada bilinçlenmek gerek. Herkesin metabolizması ve vücudu farklıdır.Birinin çok keyifle tecrübe ederek  kilo verme sürecinde uyguladığı beslenme programını siz uygularken sizi mutsuz hissettirebilirsiniz, diğer bireye nazaran aç hissedebilirsiniz  veya  hastalanabilirsiniz.Burada önemli olan ‘diyet’ kelimesine olan bakış açısını değiştirmek.Acele kilo vermek, mucize beklemek, her tarz diyeti denemek ne zaman mutlu ve sağlıklı sonuçlar doğurdu?Artık ‘Diyetteyim.’ demeyin.’Sağlıklı tercihler yapıyorum ve sağlıklı  besleniyorum.’ deyin.Sağlıklı beslenmeyi ve denge kurmayı  hayat tarzınız haline getirdiğiniz, kendinizi tanıdığınız ve bir diyetisyen ile size özel bir programla zayıflama yolculuğuna çıktığınız taktirde en kolay ve en mutlu süreci yaşayacaksınız.