Hangimizin yaşamadığı bir sorun ki kaygı? Kimi zaman bizim için faydalı ve olumlu bir duygu olurken kimi zaman tamamen bizi âtıl kılan bir duygu olabiliyor. Tehlikede olduğunuz bir durumda size bir şeyleri yapmamanız gerektiğini söyleyende, ortada bir tehlike yokken yine bir şeyleri yapmamanız yönünde size tehlike varmış gibi davrandıranda kaygı esasında. Bir konuşma öncesi dizlerimizin bağını çözdüren, hiç ummadık zamanlarda bir korkuyla bazen içimizi kaplayan yoğun ve etkili bir ruhsal sancıda diyebiliriz.

Kişide kaygı bozukluğu görülmesi durumunda genel bazı öneriler var; nefes tekniklerini uygulamak, yürüyüşe çıkmak gibi bu yazının devamında okuyacağınız egzersiz ise hem eğlenceli ve farklı bir yöntem.

Bu yöntemi kaygı esnasında kendi kendinize deneyebilirsiniz.

Anlatıcı Terapi bu yöntemlerden sadece birisi ilk adım olarak;

1- Kaygınızı dıştan bir faktör olarak görmeye çalışın. Kaygı esnasında 'ben çok kaygılı bir insanım' demek yerine 'şu an bu durum beni kaygılandırıyor' demeyi tercih edin yani kendinizi etiketlendirmek yerine dış bir faktöre kaygınızı aktarın.

2- Kaygınıza isimler verin. Mesela 'siyah kelebek' kaygılandığınız anda;geldi yine siyah kelebek! diyebilirsiniz. Bu kaygının sizden değil de dış faktörden geldiğini gösterir. Yani sizin kaygı temelli düşüncenizin kendinizden dolayı değil dış faktörlerden dolayı olduğunu kendinize ifade etme şeklinizdir.

3- Kaygınızın sizi nasıl etkilediğini kabul edin. İşte tam 'siyah kelebek bu noktada gelip dizlerimin bağını çözecek' yahut geldi işte öcü ve birazdan dizlerimin bağını çözecek diyebilirsiniz :)

4- Kendinizi bir savaşta hayal edin. Cephanenizde kullandığınız etkili silahlarınızı ve daha etkili olabilecek silahlarınızı keşfedin mesela ''siyah kelebek birazdan kullanacağım nefes tekniği ile tamamen sakinleşecek'' ya da ''şimdi işlerin daha iyi olabileceğini düşündüğümde kaçacak!''gibi kaygılarınız ile mücadelenizi etkili yöntemleri bir kurgu içerisinde düşünerek eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Bahsettiğim basamakların temel amacı kaygınızı kendinize anlatmanız, kaygı duyduğunuz şeyin içsel değil dışsal faktörlerden kaynaklı olduğunun farkına varmanız. Kaygınızla baş başa olduğunuz bu yöntemi denemeniz ve faydalanmanız tavsiyesiyle.