Coronavirüs salgını nedeni ile lige verilen ara 12 Haziran Cuma akşamı Göztepe – Trabzon ve Fenerbahçe - Kayserispor arasında oynanan maçlarla yeniden başladı.

Salgın nedeni ile seyircisiz oynana maça Trabzonspor atak başladı. Üst üste yaptıkları atakların sonunda 16. dakikada Pereira’nın ortasında Nwakaeme topu kafa ile ağlara göndererek Trabzonu 1-0 öne geçirdi. İlk yarım saat Trabzon daha baskılı oynadı. İlk yarım saatten sonra Göztepe ataklarıda görmeye başladık. Maçın 41. dakikasında Guilherme ikinci sarı karttan kırmızı görerek takımını 10 kişi bıraktı. İlk yarı 1-0 Trabzonspor’un lehine sonuçlandı. İkinci yarı 52. dakikada kazanılan penaltıyı Ekuban gole çevirerek Trabzonspor’u 2-0 galibiyete taşıdı. 56. dakikada Göztepe lehine olan penaltıyı Alpaslan gole çevirerek skoru 2-1 yaptı. Göztepe’nin üstünlük sağladığı ikinci yarıda beraberlik beklenirken maçın 84. dakikasında Abdulkadir Ömür skoru 3-1 yapan golü attı. Maşı da yaklaşık 50 dakika 10 kişi oynayan Trabzonspor 3-1 kazanarak önemli bir 3 puan kazandı.

 Göztepe kontratak futbolu tercih ederken, bitiricilikte çok zayıf kaldı. Oyunu her ne kadar rakip sahaya yıkıp, topla oynamayı domino etseler de uzaktan şutu tercih etmeleri skor üretmelerini zorlaştırdı. Trabzonspor ise topa sahip olma oranlarına göre yüksek miktarda pozisyona girdiler. Rakipten sık top çalıp kanatları etkili kullanarak girdikleri pozisyonda bitiricilikte güçlü olunca golleri bulup sahadan galip ayrılmayı becerdiler.

Aynı gece diğer bir maç Fenerbahçe ile Kayserispor arasında Kadıköy’de oynandı. İlk dakikasında Ozan Tufan’ın gol girişi ile başlayan maç 14. dakika da Ozan Tufan’ın kırmızı kart görmesine kadar orta sahada geçti. Emre Belezoğlu’nun sinirli hareketleri yedek kulübesinde kendine sarı kart olarak döndü. İlk yarıda Kayserispor daha etkili ataklar yaptı. İlk yarının son dakikalarında direkten dönen iki top ise Fenerbahçe adına şanssızlıktı. İki takımda gol yollarında etkili olmayınca ilk yarı 0-0 sonuçlandı. İkinci yarıya Kayserispor etkili başladı iki gol girişimini kaleci Altay kurtardı. Maçın 59. dakikasında Mensah’ın frikikten attığı gole engel olamayınca Kayserispor deplasmanda 1-0 öne geçti. Golden sonra iki takımda gol atmak için çaba harcadı. Fenerbahçe kalecisi Altay, Kayserispor’un üç gol girişimi daha kurtararak engelledi. İlk yarının sonunda olduğu gibi ikinci yarının sonunda da baskıyı artıran Fenerbahçe 87. dakikada golcüsü Vedat Muriç’in penaltı golü ile önce beraberliği, 88. Dakikada Emre’nin pasında, Gustavo ile de galibiyet golüne kavuştu. Başka gol olmayınca Fenerbahçe evinde son dakikalarda attığı iki golle Kayserispor’u 2-1 yenerek 3 puanı aldı.

Fenerbahçe çok top çalıp ortadan saldırdı. Kenarlardan pozisyon yaratmada etkili oldular. Bitiricilikte güçlüydüler. Kayserispor ise ara paslar ve duran toplarla pozisyon yaratmakta etkili oldular. Bitiricilikte zayıf kaldılar. Sahaya yayılmalarına rağmen, sağ taraftan daha çok saldırdılar. Kısa ve ara paslarla etkili oldular. Topla oynamada etkili oldular.

Cumartesi günü akşam başlayan maçta Başakşehir, Alanyaspor’u konuk etti. İki takımda başa kontrollü başladı. Topu Başakşehir’e verip kaptıkları topla kontratak oynamak isteyen Alanyaspor ilk yarıda istediğini elde edebileceği pozisyonlar bulmasına rağmen gol atamadı. İkinci yarıda da aynı futbolu devam ettiren Alanyaspor’un etkili oyuncularının formsuz veya “isteksiz” olmakları adeta yenilgiye davetiye çıkardı. Maçın 64. dakikasında Mahmut Tekdemir kornerden gelen topu kafa ile Alanya ağlarına göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. 79. dakika da kazanılan penaltıyı Edin Visca Alanyaspor ağlarına göndererek takımını 2-0 öne geçirdi. Maçta başka gol olmayınca Başakşehir, Alanyaspor gibi güçlü bir rakipten 3 puanı aldı.

 Benim en çok ilgimi çeken ise Alanyaspor adına Ceyhun Gülselam’ın kaleye çektiği 4 şut ile en fazla gol girişiminde olan futbolcusu olması idi. Başakşehir, rakibinden çok top çalarken, kanatlardan ve duran toplardan pozisyon yaratmakta etkili oldular. Bitiricilikte de güçlüydüler. Topla oynamayı domine edip, ortadan saldırdılar ve uzaktan şutlarla etkili olmaya çalıştılar. Alanyaspor ise kontratakla gol aradı. Bitiricilikte çok zayıftılar. Topla uzun oynayarak, genelde sağ taraftan orta açmayı ve uzaktan şutu tercih ettiler. 

Cumartesi gece oynana maçta ise Beşiktaş Antalyaspor’u konuk etti. İlk yarıda topla oynamaya başlayan orta saha ile rakip ceza sahası arasında top çevirerek futbol oynuyormuş görüntüsünün dışına çıkamadı. Antalyaspor ise kontratak futbolu oynayarak kaptıkları toplarla etkili olmaya çalıştı. Tehlikeli geldiği maçın15. dakikasında ki atakta Beşiktaşlı oyuncuların kademe hatasından da yararlanarak Sinan’ın kafa golü ile deplasmanda 1-0 öne geçti. Maçın 35. dakikasında Podolski’nin sola kaçan Hamilton’un önüne attığı topa iyi vuran Hamilton takımını deplasmanda 2-0 öne geçirdi. Topla çok oynayan Beşiktaş ama etkili ve skor yapan takım olarak Antalyaspor’u izledik. İkinci yarıda Antalyaspor deplasmanda 2-0 öne geçmenin güveni ile daha çok fazla gol atacağını düşünerek oynayınca hata yapmaya başladı. Beşiktaş biraz daha toparlandı. Sergen Yalçın oyuncu değişikliklerine giderek takımın daha etkili oynamasını sağlamaya çalıştı. Maçın 68. dakikasında Lens’in pasını Adem Ljajiç filelere göndererek takımının tek golünü attı. Maçta başka gol olmayınca Antalyaspor Beşiktaş’ı evinde avlayarak kendi için değerli üç puanı cebine koyarak evine döndü.

Zirve yarışını yakından ilgilendiren maçta Galatasaray pazar gecesi Rizespor’un misafiri oldu. Maça Rizespor etkili başladı. İlk dakikada gelişen atağı kaleci Muslera kurtardı. İlk yarıda Rizespor Galatasaray karşısında etkili oynamaya çalıştı ve başarılıda oldu. 24. dakikada Muslera’nın sakatlanarak çıkması ile Rizespor ataklarını sıklaştırdı. Maçın 42. dakikasında Rizespor penaltı kazandı. Skoda’nın kullandığı penaltıyı kaleci çıkarsa da dönen topu yine aynı futbolcu Galatasaray ağlarına göndererek takımını 1-0 öne geçirdi. İlk yarı başka gol olmayınca Rizespor soyunma odasına 1-0 üstünlükle girdi. İkinci yarıda da etkili ataklar geliştiren Rizespor 53. Dakikada Tunay Torun ile farkı ikiye çıkardı. Galatasaray farkı azaltmak için çabalarken Rizespor’da rakipten kaptıkları toplarla etkili olmaya çalıştı. Galatasaray’dan Adem Büyük maçın sonlarına doğru iki dakika içinde iki sarı karttan kırmızı kart görmesi ile takımını 10 kişi bıraktı. Galatasaray’ın çabaları sonucu değiştirmeye yetmeyince Rizespor haklı bir galibiyetle sahadan 2-0 önde ayrıldı.

 Rizespor, hem rakipten top çalıp, hem de duran toplardan etkili olurken bitiricilikte de güçlü olduklarını gösterdiler. Uzun toplarla, uzaktan şutlarla ve sağ tarafı daha etkili kullanarak oyun oynadılar. Galatasaray ise, rakipten top çalarak, duran toplarla etkili olmaya çalıştı. Oyunu rakip sahaya yıkıp, topla daha çok oynayarak kısa pasları tercih ederek ortadan saldırdılar. Bitiricilikte zayıf olunca skor üretemediler ve yenilmeleri kaçınılmaz oldu.

Seyircisiz maçların zevksiz olduğu bir haftayı geride bıraktık. Umarım futbolseverler ve bütün yurttaşlarımız daha sosyal mesafe ve maske konusunda daha duyarlı davranarak salgının kontrol altına alınmasına katkı sunarlar. Böylece stadların kapıları da seyircilere açılır. Bizlerde maçı televizyondan değil, stadlardan canlı seyretmenin zevkine kavuşuruz. Seyircili maçlara kavuşmak dileğiyle…