“Üreticinin, vatandaşın hortumun yükünü kaldıracak gücü yok. Sigorta çok sınırlı. Kiracı olarak üretimi sürdürenler her şeyini kaybetmiş durumda. Borç ve SGK prim ertelemeleri ile birlikte bölge için özel bir destek paketi oluşturulmalı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, hortum felaketinin ağır hasar verdiği Kumluca ve Finike’de incelemelerde bulundu, üreticilerin ve vatandaşların sorunlarını, taleplerini dinledi. Bölgenin yıllık üretiminin 600 bin ton düzeyinde olduğunu ve afet nedeniyle yaklaşık 60-70 bin tonluk bölümün yitirildiğini kaydeden Budak, “Seralarda çok büyük hasar var. Son dönemde böyle afetler sık sık yaşanır oldu. Sıcağı sıcağına açıklamalar yapılıyor, sözler veriliyor ama sonra üretici kaderine terk ediliyor. Borç içinde üretimi sürdüren üreticilerimizin, esnafın, hortum felaketinin yükünü kaldırmaya gücü yok. Çünkü çok büyük hasar, zarar var. Sigorta çok sınırlı. Tüm bölgede sigortalı oranı yüzde 20 düzeyinde. Kiracı (icarcı) olarak üretim yapanların böyle bir imkanı yok. Bazı yerlerde mülkiyet sorunu nedeniyle sigorta zaten yapılamıyor. Geçim sıkıntısı içinde olan vatandaşlarımız bir yılı kaybetti.  Hem evini, barkını hem de serasını kaybeden vatandaşlarımız da var.  O nedenle uzlaştırma komisyonlarında bunların her biri ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken konular” dedi.

Seraların da en hızlı şekilde ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Budak, “Hibe mekanizması hızla devreye girmeli, bu seralar bir an önce ayağa kaldırılmalıdır. Özel bir destek paketi oluşturulmalıdır. Hem aileler için, hem bölge için, hem de Türkiye için burada üretimin kesintiye uğramaması çok önemli. Çünkü burası aynı zamanda önemli bir ihracat merkezi. Buradaki üretim kaybı, tüm pazarları etkileyebilecektir. Bir süre sonra yine domates, kabak, patlıcan enflasyonun suçlusu ilan edilir. Ama asıl sorun üretime desteğin verilmemesi ve üretim planlamasının bir türlü gerçekleştirilememesidir” dedi.

Bakana elden önerge

Afet ile ilgili üç bakanın yanıtlaması istemiyle üç ayrı soru önergesi verdiğini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’ya önergeyi Kumluca’da elden verdiğini vurgulayan Budak, “Devlet ihtiyacı olduğunda vatandaşın yanında olmalıdır. Kumluca, Finike, Demre ve Kaş’ta zarara uğrayan, mağdur olan üreticilerimize, vatandaşlarımıza verilen sözlerin takipçisi olacağız. Sayın Bakan Fakıbaba’ya üreticiye destek çağrısı içeren önergemizi elden verdik. Umarım hızlı bir karşılık bulur, üreticilerin mağduriyetinin önüne geçilir.  Vatandaşlarımız çok zor koşullarda bu üretimi yapıyor. Soğuk olduğunda soba yakıp sabahlara kadar seralarda bekliyor. Böylesine büyük özverinin, emeğin karşılıksız bırakılmaması gerekir. İsraftan yapılacak kesintilerle, vatandaşlarımızın yaraları çok rahat sarılabilecektir” diye konuştu.