Danimarka, hayvanlarda koronavirüsün mutasyona uğramış bir versiyonunun bulunmasının ardından vizonların itlaf edilmesine karar vermişti. Daha sonra hükümet, vizonların itlafına gerekçe olarak, geliştirilmekte olan koronavirüs aşılarının, mutasyona uğrayan virüse karşı etkili olamayabileceğini sundu.

Ardından Danimarka Tarım Bakanı Mogens Jensen, hükümetin gerekli mevzuatı yerine getirmeden çiftliklerdeki vizonlarının itlaf emrini vermesi suçunu üstüne alarak istifa etmişti. Danimarka'da "vizon krizi" hala devam ediyor. Hükümet yetkilileri, çevre kirliliğini önlemek için önümüzdeki yıl katledilen vizonların toprak altından çıkarılacağını ve yakılacağını açıkladı.

VİZON NEDİR?

Etobur bir yabani bir hayvan olan ABD vizonu doğduğunda yaklaşık 6 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 350 gram ağırlığında sekiz ila 10 haftalıkken sütten kesilir.

Yetişkinliğe ulaştığında, bir erkek yaklaşık olarak küçük bir ev kedisi büyüklüğünde, 680 - 1.300 gram ağırlığında ve yaklaşık 56 cm uzunluğundadır. Küçük dişi 450-700 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 54 cm uzunluğundadır. Kuyruk, bir vizonun toplam vücut uzunluğunun yaklaşık üçte birini oluşturur. Göl ve bataklıkta yaşayan vizon, genellikle akarsular boyunca yaşayanlardan daha büyüktür.