Budak, “Ak Parti’nin tarım ve hayvancılık politikaları iflas ettiği için şimdi günü kurtarmaya çalışıyorlar. Böyle bir uygulama hem rekabete aykırı hem de kasap esnafına ağır bir haksızlık. Tarımdaki politikasızlık, ticareti de kaosa soktu. Üretici mağdur, tüketici mağdur, kasaplar mağdur, iki market dışında marketler mağdur. Bir tek yabancı üreticiler memnun” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ak Parti hükümetinin 15 yıllık yanlış politikaları sonucunda ciddi bir gıda enflasyonunun ortaya çıktığını, şimdi bu sürece piyasa koşullarına aykırı yöntemlerle müdahale edilmeye çalışıldığını kaydetti. “İki zincir marketten ucuz et satışı” formülünün de asla çözüm getirmeyeceğini vurgulayan Budak, “Hükümet sorunu doğru okuyamadığı için çareyi de yanlış yerlerde arıyor. Ak Parti’nin tarım ve hayvancılık politikası iflas etmiştir. Sonucu da ciddi bir gıda enflasyonudur. Eğer siz üretimi planlamaz ve talebi karşılayacak üretimi yapamazsanız, günü kurtarmaya dönük, aslında çözüm olmayan yöntemlere başvurmak zorunda kalırsınız. Bugün iki marketten et satışı konusu da böyle bir durumdur. Bu iki market neye göre seçildi? Neden bütün marketler değil? Bu uygulama iki market için kesinlikle haksız rekabet unsurudur. Hükümet eliyle bu halkımız, bu iki markete teşvik ediliyor, yönlendiriliyor. Bu marketlerin reklamı yapılıyor, onlarla ilgili olumlu bir algı oluşturuluyor. Böyle bir durum kabul edilemez. Peki kasap esnafına neden bu imkan verilmiyor? Kasaplar bu ülkenin insanı değil mi? Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi rafa mı kalktı? Bu uygulama kesinlikle rekabet kurallarına aykırıdır, çözüm getirmesi de mümkün değildir. Tarımdan sonra ticaret alanı da kaosa sürükleniyor” diye konuştu.

Sadece et değil tüm gıda ürünlerinde ciddi zam var

Günü kurtarmaya dönük ithalat kapılarının açılması ve fiyatlara rekabete aykırı müdahale uygulamalarının sorunları daha da derinleştireceğini belirten Budak, “Çözüm üretimdir, planlı üretimi gerçekleştirecek düzenin oluşturulmasıdır. 15 yıldır yan gelip yatacaksın sonra Sırbistan’dan, Rusya’dan et ithal edip, seçtiğin marketlere sattıracaksın. Çare et ithal edip, yabancı üreticileri beslemek değildir. Çare kendi üreticine, kanuni desteğini verip, Türkiye’de üretimi arttırmaktır. Kaldı ki sadece sorun et fiyatlarında değildir. Beyaz et, pirinç, mercimek, nohut da durum farklı mı? Ciddi bir gıda enflasyonu var, her şey zamlanıyor. Bunun nedeni ne? Girdilerdeki, mazottaki, gübredeki fiyat artışlarıdır. Türkiye’yi saman ithal eder hale getiren uygulamalardır. Bugün et için market bulundu, yarın da nohut için ayrı market, tavuk için ayrı marketle mi anlaşma yapılacak? Tarım Kanunu kapsamında üreticiye verilmesi gereken ancak verilmeyen destekler nedeniyle üretici borç batağı içinde. Bir an önce yanlıştan dönülmeli, üreticiye kanuni desteği verilerek, planlı üretime geçilmelidir. Aksi durumda üretim kesintiye uğrar, Türkiye çok daha ağır bedeller ödemek zorunda kalabilir” dedi.