Temmuz ayında elektriğe yüzde 15 zam yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sektörün talepleri doğrultusunda yeni bir elektrik zammını tartışıyor. Elektrik dağıtım şirketleri, önümüzdeki Ekim ayında ve ardından da 2022 Ocak aylarını kapsayacak şekilde yeni zam ihtiyacı oluştuğunu belirtirken, "Bankalara döviz üzerinden olan borçlar birikiyor. Kuraklıkla da maliyetler iki katına çıktı" gerekçesiyle yüzde 8 ile 15 arasında zam talebinde bulundu.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre vatandaş, Temmuz ayında elektrik faturasına gelen yüzde 15 oranındaki zammın şokunu yaşarken elektrik dağıtım şirketlerinin şimdiden yeni zamlar için EPDK’nın kapısını çaldığı öğrenildi. Enerji sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, zam talebine gerekçe olarak, döviz üzerinden borçlanan şirketlerin bankalara olan borç yükleri ile piyasa takas fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerindeki artış gösterildi.

“YA FATURA İNMELİ, YA HALKA DESTEK VERİLMELİ”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise yaptığı son açıklamada, "Duyuyoruz ki elektrik şirketleri Saray'dan yeni zam oranı için onay istemişler. Erdoğan, böyle bir şeyi onaylamayı sakın aklından bile geçirme, sakın! Bırakın zammı, iktidarın elektrik faturasında halka destek vermesi gerekir. Ya fatura inmeli ya halka destek verilmeli! Eğer bu soygun devam ederse biz halkımızla birlikte kararımızı verip, bu şirketlere ve faturalarına karşı adımlarımızı atacağız" dedi.