CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Antalya Manavgat’taki orman yangını ile ilgili soru önergesini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yanıtladı.  Bölgedeki orman tahribatını doğrulayan Bakan Eroğlu, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Yukarı Işıklar ve Evrenleryavşi mahallelerindeki ihbarların değerlendirildiğini, tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili suç tutanaklarının tutulduğunu kaydetti. Eroğlu, “Bu mevkilerde ihbar öncesi tutulan suç tutanağı sayısı 37, ihbar sonrası 23 adettir” dedi.

İş makinası çalıştı

Bölgede iş makineleriyle yapılan tahribatlar olduğunu da kabul eden Eroğlu, “Söz konusu orman alanları tarım arazileri ile iç içe olup, yapılan açmalar genellikle tapulu arazilerde makineli çalışmalar yapılırken, tarla sınırının geçilmesi suretiyle meydana gelmiştir.  2016 yılında Antalya genelinde 173 adet usulsüz kesme suçu, 124 işgal ve 134 açma suçu nedeniyle yasal işlem yapılmıştır” dedi.

20 gün sınır aşımı mı olur?

Bakan Eroğlu’nun yanıtını değerlendiren Budak, şunları söyledi:

“Antalya’da son dönemde ormanlarda ciddi bir tahribat yaşanıyor. Yangınlar bir yandan, ormanlara yönelik müdahaleler bir yanda. Manavgat bölgesi ile ilgili ciddi şikayetler var. Bakan da bu tahribatı doğruluyor, ‘tutanak tuttuk, failleri belirledik’ diyor. Ama ortada büyük bir tahribat var. Bu bir günde iki günde oluşmuş değil. Bir iş makinesi 20 gün çalışıyor. Ağaçlar kesiliyor, yerine zeytin fidanları, meyve fidanları dikiliyor.  Orman görevlileri gidip bir neden kontrol etmez, neden sınır aşımlarını, tahribatı önlemeye çalışmaz? Burada ciddi bir görev ihmali var. Tutanak tutulması bu ihmali ortadan kaldırmaz. Tutanaklar, ormanları geri getiriyor mu? Ayrıca bu tutanaklardaki faillerin, gerçek failler olmadığına ilişkin iddialar da söz konusu. Bu nedenle bölgede Bakanlığın, merkezden ciddi bir denetim yapması gerektiği açıktır.  Aksi takdirde, bu tahribatlar daha da artarak sürecektir.”