Zeliha Tuncer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Enes Tural çizgi film çizecek.

Öğrenme  ve öğretmede çizgi filmin önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Enes Tural, tarihimizdeki önemli kişileri çizgi film kahramanına dönüştürerek, çizgi film ve animasyon alanında TÜBİTAK proje yarışmasına hazırlanıyor.Gazipaşa Zeliha Tuncer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Enes Tural ile projesi ,projesini hazırlarken karşılaştığı güçlüklerle ilgili bir röportaj gerçekleştirdik.

İşte o röportaj:

Kendinizden bahseder misiniz?

Ben Enes Tural. 16 yaşındayım. Tasarım ve animasyon ile uğraşıyorum amatör olarak. Genelde çizim yapmayı ve yaptığım çizimleri seslendirmeyi seviyorum. Yani kısa kısa animasyonlar gibi. Ortaokulda ve şu ana kadarki lise hayatımda öğretmenlerim sağ olsunlar çok desteklediler beni manevi açıdan. Tabii liseye gelince işler daha da ciddiye bindi. Önce küçük defterler alıp onlarda animasyonlar yapmaya başladım. Sonra çizgi filmlerden, animasyonlardan esinlenerek karikatürler oluşturdum. Bunları saklıyordum tabii ilk başlarda. Sonra onları unuttum ben bir kenara bıraktım şiir yazmaya başladım. Genelde günlük olaylardan veya gündemdeki olaylardan esinlenerek yazıyordum şiirlerimi. Onları kendi sosyal medya hesaplarımda paylaşmaya başladım. Başlarda tabii ilgi görmedi pek. Bir gün şiirimin birini edebiyat öğretmenime gösterdim. Dedim hocam bakın sosyal medyada daha fazlası var.  O da ilgilendi sağ olsun. Başka öğretmenlere de okutmuş. Tabii onlar da ilgi gösterdiler. Sonra Şenol Hocam fark etti beni. Yarışmalar için şiirler yazdık ama göndermedik duruyor kenarda. O da ilgi gösterince ben daha sık şiirler yazmaya ve paylaşmaya başladım. Altına yorumlar gelmeye başladı işte harika, bunu sen mi yazdın falan diyen oldu. Bir gün resim hocamla karşılaştım. Konuştuk, selamlaştık derken konu bana döndü. Dedi ki okulda seni konuşuyor tüm öğretmenler dedi. Ben bir şaşırdım tabii biraz da gururlandım açıkçası. Senin böyle böyle projelerin varmış, yardım edilecek bir şey olursa yardım ederim dedi. Ayrıldık sonra. Eve geldim tabii mutluyum biraz. YouTube a girdim. Videolar izlerken karşıma yabancı kanallar çıktı. Çizim, animasyon falan yapıyorlar. Dedim çok fazla anlamasam da bir izleyeyim belki bir şeyler öğrenirim. Girdim, sanki böyle bir havuza girmiş gibi, izle izle bayağı vakit geçirdim izlerken. Bayağı da şeyler öğrendim. Sonra dedim ki madem herkes yapabiliyor böyle şeyleri, biz neden yapamayalım? Sonra işe koyuldum hemen ne malzeme gerekiyor diye. Araştırıp internette birkaç bir şey buldum. Arkadaşlarıma anlattım durumu önce. Arkadaşlarım ben anlamam dediler. Yalnız 1 tanesi onları yapmakta ne var. Çok kolay onlar dedi. Sonra ikimiz bir ekip kurduk. İlk başlarda fazla üstüne gitmedim. Ama baktım ki hiçbir şey yapmıyor, destek olacağına köstek oluyor, ekibi dağıttım hemen. Tek çalışmaya başladım. İnternetten mikrofon, çizim tableti falan sipariş ettim. Tabii malzeme konusunda öğretmenlerim çok büyük bir destek verdi. Çalıştım çabaladım derken kısa kısa animasyonlar, efektler yaptım. Konuyu Şenol Hocama açınca da hemen fikir aşamasına geçtik. Onun da fikirleriyle kendi kafamda bir proje oluşturdum ve şu an yapım aşamasındayım. İnşallah 1 aya biter.

Projeniz hakkında bilgi veriri misiniz?

 Projemiz aslında bayağı geniş kapsamlı bir proje çünkü eskiden kurulmuş Türk devletlerini içine alıyor. Böyle olması da isim koyma konusunda düşündürdü bizi. Biz de ismini “Kızıl Elma” koyduk. Kızıl Elma da aslında Türk ülkelerinin güzelliğine dayanıyor. Türklerde, özellikle Oğuz Türklerinde düşündükçe uzaklaşan ve uzaklaştıkça güzelliği artan yer anlamına geliyor. Projenin içeriğine gelirsek: açıkçası sabit bir içeriğimiz yok. Ama genel olarak ele alırsak Türk Devletleri ve Onların öne çıkan kahramanları, hükümdarlarının hikayeleri. Tabii birebir gerçek hikayeler değil. Biraz animatize edilmiş hikayeler. Örneğin ilk bölümde zamanda yolculuk gibi fantastik detaylar var. Yani insanlar eskiden yaşayan kağanları, kahramanları, destanları, devletleri daha eğlenceli bir şekilde anlayıp öğrenebilecek. Hem de bu şekilde daha da akılda kalıcı olacak. İn Malum öğrencilerin sıkıntılarından birisi de tarih. Ama tarihimizi öğrenmeden geleceğimize şekil veremeyiz. Bu yüzden biz de insanları eğlendirerek öğretmeyi amaçlıyoruz. Çünkü çizgi filmin öğrenme ve öğretmede etkili olduğunu düşünüyorum. Tabii biraz da masraflı bir iş.

Tek başına da biraz zor. Fikir aşamasında kalabalık ama yapım aşamasında yalnızım maalesef. En kısa sürede yeni bir ekip kuracağım. Daha iyi çalışmalarla Tübitak’a projelerimizi sunacağız.

Tübitak başvurunuz hakkında da bilgi verir misiniz?

 Tübitak’a başvurma, şöyle: tabii projenin yapımı masraflı biraz. İşin içine girerken de zararda giriyorsunuz. Malzeme alırken falan. Bunun için bir yerden toparlamak lazım. Aslında Tübitak başvurusunun arkasındaki asıl amaç ismimizi duyurmak. Eğer Tübitak tarafından ilgi görürse, namımızın yayılması daha kolay olur ama eğer ilgi görmezse de başka mecralara başvurmayı planlıyoruz. Bu süreçte tabii çalışmanızın her ayrıntısına dikkat ediliyor. Gerek ses efektleri olsun, gerek görüntü dizilimi olsun, her birini tek tek inceliyorlar. İnce eleyip sık dokuyorlar yani. Bu yüzden elimden geldiğince dikkatli çalışmaya çalışıyorum. Başvurmak için gerekli bazı belgeler vs. düzenlenmesi gerekiyor. İşin yapım ve tanım aşaması yani kağıt üzerindeki iş de biraz bana kalıyor. Eğer başvurumuz onaylanırsa bir patent, telif işine girebiliriz. Yani amatör işimizi tescillemeyi düşünüyorum. Başvurudan cevap gelirse, olumlu ya da olumsuz, videoları Youtube’dan paylaşacağım. Onaylanmazsa da sağlık olsun yani her şeyin iyisini düşünmek lazım.

Eğer Başarılı Olursa…?

 Eğer başarılı olursa, kariyerimi ve ilerdeki yaşamımı animasyon üzerine kurmayı düşünüyorum. Bu yüzden yavaş yavaş para kazanacağımız bir düzen kurmaya başlayacağım. Tabii ilk başlarda sponsor arayışına geçeceğiz. Yani başarılı olduysak eğer belli bir statü kazanmışızdır elbet. Sponsorlarla da güzel işler yapabiliriz. İlk başlarda freelance çalışmayı düşünüyorum. Yani özel tekliflerle animasyonlar yapmayı. Tabii bunun yanında yeni seriler, projeler üretmeye de devam edeceğim. Hatta edeceğiz de diyebilirim bir ekip kurma şansımız var yani.  Ama her şey para değil. Hiçbirini yapamazsam hobi olarak tekrar yapmaya devam ederim animasyona.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 Eğer benimle beraber çalışmak isteyen olursa, bir ekip kurmayı düşünüyorum. Benimle iletişime geçebilirler. Sosyal medyada da ismim aynı zaten. Eğer mesaj yazarlarsa telefon ile de görüşebiliriz.

Onun dışında sponsorluk için de görüşmeler kabul ediyorum. Bir kaç eksiğimiz var: çizim monitörü, çizim eldiveni gibi. Onları da halledersek tamamdır. Zaman ayırdığınız için size ve Selinus TV’ye de çok teşekkür ediyorum.