HABER - Hasan Kaya

Gazipaşa'nın Kızılgüney mahallesinden olan ve Yaklaşık 20 yıldır Alanya'da turizm de çalışan Hasan Tur bir doktorun tavsiyesi üzerine arazisine Ejder meyvesi dikti ve bu yıl ilk hasadını yaptı.

Bu konuda bilgi veren Hasan Tur şunları söyledi “Ben Yaklaşık 20 Yıldır Alanya'da otelde çalışıyorum. otelde tanıdığım bir doktor arkadaş sürekli Ejder meyvesi yiyordu ve bana sende ye çok faydalı diyordu. Bir gün bu meyveden bende yedim lezzeti çok hoşuma  gitti. Bir gün doktor bu meyvenin bahçesini kurmamı tavsiye ediyordu ve bende internetten bu meyveyi araştırdım bu araştırma sonucunda meyvenin hem sağlık için çok faydalı olduğunu hemde fiyatının iyi olduğunu öğrendim. Daha sonrasında geçen yıl Kızılgüney Mahallesindeki 2 buçuk dönüm arazide sera yaparak 1600 ejder meyvesi fidanı diktim. Meyvenin hasadına ise yaklaşık 20 gün önce başladım. Şu ana kadar 700’e yakın Ejder meyvesi kestim. Büyük zincir marketlerden ve ihracat yapanlardan çok talep geliyor.

5 DÖNÜM EJDER MEYVESİ SERASI KURACAĞIM

 Geçen yıl babasına da  1 dönüm ejder meyvesi serasına bahçesi kurduklarını belirten Tur, Ejder meyvesinin 10-15 TL arasında satıldığı ve bu yıl yaklaşık 10 bin ejder meyvesi kesmeyi planladığını idede eden Tur, “Çiftçi artık alternatif tarıma yönelmelidir. Gazipaşa'da birçok çiftçi aradan babadan kalma tarımcılık yaparak para kazanmaya çalışıyor. Ama artık o devir bitti. Üretici bundan sonra alternatif tarıma yönelmelidir. Salatalık, domates ekerek para kazanma devri bitti.” diyerek çiftçilere Ejder meyvesi yada buna benzer meyve bahçesi kurmaları için tavsiyede bulundu.

ÇELİK: ALTERNATİF TARIM ŞART

Gazipaşa Ziraat Odası başkanı Yusuf Çelik’de Gazipaşa'da çiftçilerin salatalık domates biber gibi ürünlere ağırlık verdiğini belirterek artık Gazipaşa çiftçisinin alternatif tarımcılığa yön yönelmesi gerektiğini söyledi. Gazipaşa’da salatalık domates gibi sebze eken çiftçilerin yeterince para kazanmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, ilçe çiftçilerinin daha iyi para kazanmak için pazar sıkıntısı olmayan ve satarken daha pahalı olan meyve türlerine yönelmesi gerektiğini söyledi.