GAZİPAŞA'NIN kırsal mahallelerinde ve yaylalarında yetişen doğal ve lezzetli cevizlerin kilosu 80 liradan satışa sunuluyor. Gazipaşa’da her yıl olduğu gibi bu yılda kırsal mahallelerde yaklaşık 1 ay önce hasadı yapılan doğal ve lezzetli cevizler kurutulma süresi tamamlandıktan sonra satışa sunulmaya başladı. Üreticiler ağaçlardan büyük emekler harcayarak toplayıp kuruttukları cevizlerin kilosunu 80 liradan satışa sunuyor. Özellikle beyne faydası olan ceviz sağlık açısından oldukça önemli.

CEVİZİN FAYDALARI

Ceviz sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller içerir. Cevizler, diğer yaygın sert kabuklu kuru yemişlerden, daha yüksek oranda antioksidan aktivitesine sahiptir. İç cevizin etrafını saran zarda, E vitamini, melatonin ve polifenol adı verilen bileşikler antioksidan özelliği sağlar. Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar yükselen kolesterol seviyesini düşürür. Lipoprotein kolesterol seviyesini düşürür. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Kalp krizine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltır. Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini engeller. Ceviz doyurucu besinler içerdiği için tok tutar. Diyabeti yavaşlattığı düşünülmektedir. Diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir. İçerdiği E vitamini arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller. Kanın pıhtılaşmasını engeller. Kan dolaşımı bu sayede iyi olur.

HASTALIK ÖNLEYİCİ ETKİ

Günlük tüketilen ceviz kolesterolü düşürür. İyi kolesterol seviyeni yükseltir ve kötü kolesterol yükselmesine engel olur. Cevizin içerdiği kalori kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Stres ile mücadelede eder. Uyku sorunu olanlar için yararlıdır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastikliğini arttırır. Ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur. Erkeklerde sperm sağlığı ve üretkenliğini artırır. Ceviz diş taşı temizlemede de oldukça iyidir. Beyin fonksiyonlarının gelişimini destekler. Gut hastalığının tedavisine yardımcı olur. Alzheimer, kanser gibi oksidatif stres sonucu oluşan hastalıkları önleyici etkisi vardır.