Gazipaşa’da üretim yapan kadınları bir çatı altında toplamak, ürünlerinin ekonomik değere dönüştürmelerini sağlamak ve büyük bir tarım ve turizm potansiyeline sahip Gazipaşa’mıza özgü ürünleri tüketicilere ulaştırmak misyonuyla kurulan Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi, çok kısa sürede güzel işler başardı. Girişimci kadınlarımız, güneşte doğal yöntemlerle kurutarak elde ettikleri meyve kurularını, çeşitli bitki çaylarını, şifalı yağ ve macunları Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketicilerin beğenisine sundu. Deniz kenarındaki kayalıklarda yetişen kaya koruğunun turşusu, kapari turşusu ve 1800 rakımda yetiştirilen meşhur Cimbiti Yaylası nohutu öne çıkan ürünleri arasında. Bunların yanında, 60’a yakın ürün çeşidinin içinden özel beslenme tercihleri olan tüketicilere de hitap eden şekersiz ve glutensiz gıdalar da tüm Türkiye tarafından tercih edildi.

Kuruldukları tarihten bu yana, faaliyet alanlarını genişletmek ve çalışmalarını elektronik ticaret kanallarına taşımak için Birleşmiş milletler ve Habitat’ın desteklediği, Türkiye’de seçilen on beş kadın kooperatifinden biri olan Gazipaşa kadın girişimi kooperatifi kadınları “Paramı Yönetebiliyorum Projesi” kapsamında eğitim aldılar. Bir e-ticaret sitesi platformunun nasıl kurulduğundan, sosyal medya yönetimine kadar, elektronik ticarete dair büyük bir farkındalık kazanan kadınlarımız, kendilerine ait internet sitesi oluşturarak ürünlerini buradan da satışa çıkardılar. Kurdukları e-ticaret platformu, kendileri gibi Gazipaşa ve köylerinde üreten kadınlara destek olabilmelerini ve kadınların refahını destekleyici faaliyetlere de kaynak ayırabilmelerini sağlayacak.

Üretim sürecinde ve satış aşamasında sınırsız karar verme yetkisine sahip olmak, girişimci kadınlar için büyük öneme sahipti. Bu özgürlük ve bağımsızlığın yararını şöyle dile getiren Gazipaşa Kadın Girişimi Başkanı Dr. Şerife Yılmaz, ‘’Kadınlar; sadece mutfakta yer almıyor, gıdanın topraktaki hikayesini de iyi biliyor ve üretimin her aşamasında büyük rol oynuyor. Ürünün tarladan sofralara geldiği her aşamada kadın eli olduğunda, yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyoruz. Hayalimiz, Gazipaşa Kadın Girişimi’ni daha da büyüterek, Türkiye’de ve ilerleyen süreçte dünya çapında bir marka haline getirmek, bizlerle üretim yapan kadınlarımıza ve genç kızlarımıza yeni fırsatlar yaratabilmek.” İfadesini kullandı.

Dr. Şerife Yılmaz, Kadın kooperatiflerinin kolektif çalışma ve özveriye dayandığını belirtirken, tüm üretici kadınlara kendilerine en yakın kadın girişimleri ile iletişime geçerek güçlerini birleştirmelerini tavsiye etti. Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi’nin başarısıyla ilgili konuşan Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, ‘‘ Kadınlarımızın üretimin içinde olmasından oldukça mutluyuz. Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi kurulduğundan bu yana girişimci kadınlarımıza her zaman destek olduk. Onlar çok çalışarak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının Yeni Ufuklar bülteniyle, bizleri bugün tüm dünyaya tanıtma yoluna girdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyor, başarılar diliyorum’’ ifadesini kullandı.