Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, yeni yılda uygulanacak asgari zammın işverenler açısından sıkıntı olabileceğini dile getirerek, işsizlik oranında artış yaşanabileceğini söyledi. Demir, “Ekonomik şartlara göre artış yaptılar ama bu artışla beraber işverene de büyük yükümlülük bindi. İşverene de, çalışanlarına istihdam yapmış olduğu işçilere bu konuda yardımcı olursa o kişiye de sıkıntı yaşanmaz, daha iyi olur. Ne kadar da zam olursa inşallah piyasa yükselmez. Verilen para İnşallah bir ayda 2 ayda erimez. Hükümet piyasayı da kontrol altında tutarsa almış olduğu zam normal. Çünkü çalıştırana da yük biniyor. Bu yük arttıkça çalışan sayısını düşürme yoluna gidecekler. Bu sefer de işsizler ordusu çoğalacak. Hem çalışanı hem çalıştıranı düşünmek lazım. Verilen zam kötü bir zam değil ama piyasayı da fazla yükseltmemek lazım. Başta ev kirası ev kirası olmak üzere yiyecek içecek hepsi yükselecek. Bunu kontrol etmek daha iyi olur” dedi.

"İŞSİZLİK ARTACAK"

Asgari ücretin 8 bin 500 lira olması, ekonomiye bir can getirecek. Ama çoklu eleman çalıştıran işletmeler için de sıkıntılı” diyen Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp de, ”İşveren tarafından baktığımızda 8 bin 500 lirayı ödemekte zorlanan, 10-15 eleman çalıştıran işletmelerin hepsi küçülmeye gidecekler. Bu defa da işsizlik oranının artacağını düşünüyorum. İnşallah öyle bir şey olmaz. Devletin 8 bin 500 liraya karşılık vergiler konusunda görüntülü aradaki farkın süspanse işverenler olarak canı gönülden istiyoruz. Emeklilerde bu oranda zam alabilecekler mi? Onlar da bu oranda zam alırlarsa o zaman ekonominin çok daha canlanacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

"MALİYET OLARAK GERİ DÖNECEK"

Alanya Lokantacılar ve Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de yaptığı açıklamada; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti net 8.506 TL olarak açıklamıştır. Öncelikle asgari ücretle çalışan tüm kardeşlerimize hayırlı olsun. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon karşısında 2022 yılı Temmuz ayında da tekrar asgari ücrette bir artış yaşanmıştı. Temmuz artışına ilave olarak yine yaklaşık yüzde 55 oranında bir artış daha gerçekleşmiştir. Asgari ücretle çalışan kardeşlerimizin yaşamış olduğumuz enflasyon karşısında alım gücünü arttırsa da; öncelikli hedefimiz tek haneli enflasyon rakamlarına geri gelerek bu kısır döngünün sona ermesine katkı sağlamak olmalıdır. Asgari ücretin artması başta üretim sektöründe ve hizmet sektöründe olmak üzere maliyet hesaplarına yansıyarak ürünlere tekrar belli miktarda zam gelmesi olarak geri dönecektir. Bu dönemde özellikle hizmet sektöründe hizmet veren esnaf kardeşlerimizin istihdam ettikleri personeller adına gerekli desteklerin İŞKUR vasıtasıyla yapılması ve SGK prim desteğini mutlaka sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu destekler verilmez ise bütün bu maliyetler tekrar aynı oranda zam olarak maalesef geriye dönecektir. Esnafımızın ayakta kalabilmesi için maliyet giderlerinin daha aşağı çekilmesi adına mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Önümüzdeki süreçte bakanlıklarımızın da bu konularla ilgili çalışma yapacağını düşünüyor ve inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.