p>İŞYERİ AÇMADA 14 FAALİYET ALANINDA USTALIK BELGESİ ZORUNLULUĞU KALKTI

 Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, esnafların lehine yapılan kanun ve yönetmelik değişikliklerini kısa sürede hayata geçirerek, esnafın önünü açıyor. Mesleki Eğitim Kurulu’nun yaptığı yeni düzenlemeyle bazı meslek guruplarında ruhsat alırken ustalık belgesi zorunluluğunun kaldırıldığını belirten Ruhsat ve Denetim Müdürü Lokman Çalış, Alanya Belediyesi’nin ruhsat verirken değişiklik kapsamındaki 14 faaliyet dalında işyeri açmak isteyen esnaflardan ustalık belgesi istemeyeceğini açıkladı.

BAZI MESLEK GRUPLARINDA İŞYERİ AÇARKEN İSTENİLEN USTALIK BELGESİ ZORUNLULUĞU KALKTI

İşyeri açma konusunda Mesleki Eğitim Kurulu’nun kararını Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir ve Alanya Bakkallar Bayiler Esnaf Odası Başkanı Velittin Yenialp ile istişare eden Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Lokman Çalış, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre, satış elemanlığı içeren bazı mesleklerden ustalık belgesi zorunluluğunun kalktığını söyledi.

“KANUNLAR VE YÖNETMELİKLER ÇERÇEVESİNDE YENİ İŞYERİ AÇACAK VATANDAŞLARIZIMA HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLIYORUZ”

İlgili esnaf oda başkanları ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Çalış, “Bu durum mesleki yeterlilik istemeyen bazı mesleki alanlarda işyerlerinin ruhsatlandırma sürecinde bazı zorlukların yaşanmasına sebep oluyordu. Esnaflarımızın ve Belediyemizin sorunların çözümüne ilişkin talepleri sonuç vermiş ve satış elemanlığı içeren bazı mesleklerden ustalık belgesi zorunluluğu kaldırılmış ve yeni işyeri kurma hayali bulunan vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlayan bu değişiklik yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.” dedi.

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü olarak, esnafların lehine yapılan kanun, yönetmelik ve genelgelerdeki değişiklikleri takip ettiklerini kaydeden Çalış, şu bilgileri verdi. “Bu değişiklikleri işyerlerinin ruhsatlandırılması işlemlerinde en kısa sürede hayata geçirerek, başvurularda kanunlar ve yönetmelikler dışına çıkmadan istenilen bilgi ve belgeleri minimize ederek vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlıyoruz”.

İŞYERİ AÇARKEN USTALIK BELGESİ TALEP EDİLMEYECEK OLAN FAALİYET KONULARI

Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne işyeri açma ve çalışma ruhsatları başvurularında aşağıda belirtilen faaliyet konularında ustalık belgesi talep edilmeyecek.

Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarlama Satış Elemanlığı, Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı, Ayakkabı, Deri ve Yan Ürünleri Satış Elemanlığı, Elektrik ve elektronik malzemeler satış elemanlığı, Giyim ve Giyim Aksesuarları Satış elemanlığı, İnşaat Malzemeleri Satış Elemanlığı, Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı, Mobilya Satış Elemanlığı, Saatli Elektrikli Aletler ve Elektronik Araçlar Satış Elemanlığı, Oto Yedek Parça Satış Elemanlığı, Sanayi Makineleri Satış Elemanlığı, Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı ve Tıbbi araçlar ile malzemeleri satış elemanlığı.

ÇALIŞ,“ ESNAFLARIMIZ İŞYERİNİ KİRALAMADAN ÖNCE BELEDİYE’YE BAŞVURSUN”

Yeni işyeri açacak esnafların işyerlerini kiralamadan önce gerekirse Alanya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne başvuruda bulunarak işyeri ile ilgili ön inceleme ve expertiz yaptırmalarını tavsiye eden Çalış, Belediye’nin resmi internet sitesinden   (www.alanya.bel.tr)  ya da bizzat Müdürlüğe gelerek bilgi ve belgeleri temin edebileceklerini söyledi.