Ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Tarihçi Prof. Dr. Tuncer Baykara, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’ne (ALKÜ) anlamlı bir bağışta bulundu. Baykara, ALKÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan kütüphaneye İzmir Urla'daki evinde bulunan çok sayıda kitabını bağışladı. Baykara’nın kariyeri boyunca çalışmalarına katkı sağlayan kitapların tasnifi yapılarak, ALKÜ Kütüphanesinde Baykara’ya ait alanda öğrenci ve personelin kullanımına sunulacak. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Ülkemizin yetiştirdiği değerli tarihçilerimizden Prof. Dr. Tuncer Baykara, İzmir Urla'daki evinde bulunan çok sayıda kitabını kütüphanemiz koleksiyonuna kazandırılmak üzere Üniversitemize bağışlamıştır. Kitapların sağlıklı bir şekilde getirilmesi amacıyla görevlendirilen Üniversitemiz personelinden oluşan bir ekip, geçtiğimiz hafta içerisinde hocamızın bağışladığı kitapların kütüphanemize ulaştırılmasını sağlamıştır. Kıymetli hocamıza bizlere kattığı değerli eserleri ve kitapları için sonsuz teşekkürler ederiz.” İfadelerine yer verildi.

REKTÖR KALAN DEĞERLİ ESERLERİ İNCELEDİ

Kitapların ALKÜ Kütüphanesine ulaştırılmasının ardından kitapları inceleyen ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, “Üniversitemiz Kütüphanesinin geliştirilmesi adına çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda çok kıymetli hocamızın Ülkemiz ve dünya tarihine ışık tutan eserleri ile çalışmalarına kaynak oluşturan çeşitli kitapların Üniversitemizin Kütüphanesi’nde kazandırılması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu kıymetli eserlerden yararlanmak isteyen araştırmacılar için eserlerin korunması adına gerekli titizliği göstereceğiz. Sayın hocamıza bu anlamalı bağışından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. TUNCER BAYKARA KİMDİR?

Tarihçi. 7 Temmuz 1940, Yatağan köyü/Acıpayam/Denizli doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Denizli’de tamamladıktan sonra kısa bir süre İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde okudu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü “XIX. Yüzyılda Aydın Eyaleti” konulu tezle bitirdi (1966). Aynı yerde doktorasını tamamladı (1971). Çeşitli dergilerde çok sayıda makalesi yayımlanmış olan Baykara, Türk hayatının iskân, yerleşme konuları; ‘şehir’ ve ‘şehircilik’,  ‘medeniyet’ ve ‘kültür’ kavramlarının Türklerdeki durumu; Türk hayatının maddî kültür alanındaki durumu, coğrafya ve özellikle tarihî coğrafya; Anadolu’nun ve Türk ülkelerinin tarihi coğrafyası, XIX. ve XX. yüzyıllarda Türkiye tarihi; tarihinin değişim süreci, Anadolu’daki Türk iskânının temelleri; Bizans’tan Türk devrine geçiş süreci ve bunun esasları konularındaki araştırma ve incelemeleriyle tanındı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri Bölümü başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü. Türk Tarih Kurumu, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesidir.