“Değerli Öğrencilerimiz, Kıymetli ALKÜ Ailesi ve Sevgili Alanyalılar,

Türkiye Büyük Millet Meclisimizin 100. kuruluş yıldönümü ve yarınlarımızın geleceği çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten ve en samimi duygularımızla kutluyoruz. 23 Nisan tarihi, ülkemiz için önemli olduğu kadar Üniversitemiz için de bir o kadar önemli ve anlamlıdır. Tarihte yeniden var olmanın hukuki simgesi olan Gazi Meclisimizin kuruluş günü ile Üniversitemizin kuruluş gününün aynı tarihlerde olması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Üniversitemizin kuruluşu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 31 Mart 2015’te kabul edilmiş ve 23 Nisan 2015’te Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanmıştır. 

Eğitim faaliyetlerinin başladığı 23 Nisan 2015’te, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı 4 fakülte, 3 meslek yüksekokulu ile 6 bin 500 civarında öğrencisi bulunmaktaydı. ALKÜ’nün kurulmasından sonra bu fakülteler ve meslek yüksekokulları üniversitemize devredildi. 5. yılında geldiğimiz noktada, üniversitemizde 10 fakülte, 5 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul bulunmakta ve kanun değişikliği sonrası 3 enstitümüz birleştirilerek 1 enstitüye dönüştürülmüş durumdadır. Şu anda 12 bin civarında öğrencimizle eğitim hizmetlerine devam etmekteyiz. Farklı ülkelerden ülkemize eğitim almaya gelen yaklaşık 800 yabancı uyruklu öğrencimiz, üniversitemizi uluslararası bir kimliğe kavuşturmaktadır. Her sene bu sayının artması hedeflerimiz arasındadır.

ALKÜ olarak ihtisaslaşma yoluna gittiğimiz sağlık, spor ve turizm alanında da bölgeye katkı sağlamak adına çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütmeye devam ediyoruz. Bu hedefler doğrultusunda kurulan Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Turizm Fakülteleri, diğer fakültelerimiz gibi Alanya’ya katkı sağlamak için şehrimizde bulunan tüm paydaşlarla çalışmalarını sürdürmektedir.

Bunların bir sonucu olarak, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda Yükseköğretim Kurumunun üniversitemizi sağlık ve moleküler-hücresel mühendislik alanında ihtisaslaşacak üniversiteler arasında belirlemesi ile uzmanlaşma çalışmaları her geçen gün daha iyi noktalara gelmektedir.

Üniversitelerin sanayi iş birliği çalışmalarında lokomotif sayılabilecek Teknoloji Transfer Merkezi Üniversitemizde kurularak çalışmalara başladı.

Alanya kalesinde Cumhurbaşkanlığına bağlı olan ve üniversitemiz ile iş birliği içerisinde bulunan Selçuklu Araştırma Merkezi kurulması, ayrıca yine aynı alan içerisinde konaklama tesisinin Alanya’mıza kazandırılması planlanmaktadır.

Tüm bu süreçler devam ederken Üniversitemiz altyapı çalışmalarına da hız verilmektedir. Kuruluşumuzda, Kestel Yerleşkemize 3 binamız bulunmaktayken, 5. yılın sonunda ihtiyacı hissedilen, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, ALKÜ Yaşam Merkezi, Kapalı Spor Salonu, ALTSO Turizm Meslek Yüksekokulu ve çarşının bir an önce inşaatlarını tamamlanarak üniversitemizin hizmetine sunuldu. Konaklı Kongre Merkezi girişimler sonucunda üniversitemize tahsisi sağlandı. Önceki yıllarda kız öğrencilere yurt hizmeti veren Hamdullah Emin Paşa Kız Öğrenci Yurdunda da bazı tadilatlar yapılarak, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri Fakültelerinin kullanımına sunuldu. Tadilat ihtiyacı olan binalara da gerekli çalışmalar yapılarak eğitim verilebilir hale getirildi.

Konaklı’da bulunan Diş Hekimliği Fakültesi, Alanya Belediyesinin tahsisinin ardından eğitim hizmetleri verebilir hale getirilirken, Alanya halkına sağlık hizmeti de verilmeye başlandı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölgesinde daha önce yemekhane olarak kullanılan bina da yoğun uğraşlar sonucu tadilat yapılarak Tıp Fakültesi öğrencileri için eğitim verilebilir hale getirildi.

Cikcilli Yerleşkesi için de arazi tahsisi tamamlanmıştır. Uygun şartlar oluştuğunda ilk olarak Tıp Fakültesi hastanesi yapılması planlanmaktadır. Bunun yanında yine aynı kampüse merkezi derslik projesi için çalışmalara başlanmıştır.

Öğrencilerimiz barınma sorunlarının giderilebilmesi için yapılan görüşmeler sonrasında, Kestel Yerleşkesine yakın bir alanda Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından, yurt binası için temel atılmıştır.

Üniversitemizde öğrencilerimizin özlem duyduğu kampüs havasına kavuşturulması için yoğun bir şekilde çaba gösterilmektedir. Kestel Yerleşkesinin çehresinin değiştirilmesi adına birçok alandaki peyzaj çalışması tamamlandı ve yeni çalışmalar içinde görüşmeler yapıldı.

Hedeflerimize her geçen gün yaklaşmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşamaktayız. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan başta Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere tüm yetkililere ve bağışlarıyla yerleşkemizin ortaya çıkmasına yardım eden hayırseverlerimize çok teşekkür ederiz.”