HABER – Yüksel SOYLU

DUAYEN GAZETECİ KAHYA ÜSTLENDİ

Bir zamanlar Türkiye'nin en başarılı isimleri arasında yer alan, iş adamı ve medya patronu Dinç Bilgin’in sahibi olduğu Sabah Gazetesi tesisleri 1993 yılında Antalya Havalimanı karşısında ilk startını vermişti. Gemi kaptanlığını usta gazeteci Erdoğan Kahya’nın üstlendiği gazetenin matbaa tesisleri beş ay içinde tam teşekküllü resmi bir şekilde “Sabah Akdeniz” olarak yayın hayatına geçti.

KORKUSUZ HABERLERİYLE GÜNDEM YARATTI

Akdeniz’de rakiplerine “korku” salan gazete 120 çalışanı ile dev bir kadroyla yaptığı korkusuz ve cesaretli haberlerle Akdeniz’de gündem yarattı. Daha sonraki yıllarda gazetede çalışan kişi sayısı 60’tan 20’ye kadar düştü. Usta gazeteci Erdoğan Kahya görevi bıraktıktan sonra yerine başka bir gazeteci olan ve iyi haber koklayan, mesleğinde başarılı Ömer Faruk Güder atandı.

ALANYA’NIN ARANAN GAZETESİ OLMUŞTU

Sabah Akdeniz çok hızlı büyüyerek bölge gazetesi haline geldiğinde başta Antalya olmak üzere Afyon, Isparta ve Burdur il ve ilçelerinde mesleğinde dürüst başarılı gazetecilere temsilcilik verdi.  Sabah Akdeniz 1995 yılında Alanya’dan Muammer Soylu ve Yüksel Soylu’yu sorumlu olarak atadı. Muhabirlik ve aynı zamanda Sabah Gazetesi’nin reklam bölümüyle Alanya’da fark yaratan Sabah Akdeniz Alanya’da 10 bin tirajına ulaştı ve çevre beldelerin tanıtım ile haberlerini yaparak Alanya’nın aranan gazetesi oldu.

EKLERİ KAPATMA KARARI ALDILAR

Ömer Faruk Güder Antalya büro şefi olarak çalışırken alt kadrosunu ise Ümit Zehir (Rahmetli), Orhan Çakmur, Malik Okçu, Ramazan Kalkan, Ahmet Ay, Yusuf Dalaman, Ömer Mazi gibi isimler Sabah Gazetesi’ni hep zirvede tutmayı başardı. Türkiye genelinde yayın yapan ulusal basın patronları bir araya gelerek, bütün ekleri kapatma kararı aldı ve konkordato ile bundan sonra gazete eklerinin yayınlanmayacağını ilan ettiler.

Ekonomik şartlar nedeniyle kapanan gazete ekleri 1 yıl sonra ilk olarak Hürriyet Akdeniz’in tekrar basılmaya başlamasıyla yeniden yayın hayatına girdi.

KRİZDEN KURTULAMADI

Sabah Gazetesi sahibi Dinç Bilgin ise girdiği ekonomik krizden kurtulamadı. Dinç Bilgin’in şirketleri üzerinde bulunan Sabah Gazetesi başta olmak üzere ATV gibi birçok yayın ve medya organına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) el koydu.

MUSTAFA YİĞİT’LE GERİ DÖNMÜŞTÜ

Daha sonra Sabah Gazetesi yeni sahibi Turgay Ciner patronluğunda devam etti. Gazete bu kez tekrardan Sabah Akdeniz’le yola devam kararı aldı. Mustafa Yiğit yönetiminde geri dönen Sabah Akdeniz uzunca bir süre yayına devam ederken ani kararlarla çalışanlar işlerinden edildi ve gazete hızla inişe geçti. Gelinen noktada ise maalesef ekonomik şartlar ve reklam gelirlerinin düşmesi, dijital döneminin de oldukça hız kazanması ile birlikte 2021 yılının Ocak ayında Sabah Akdeniz bir daha çıkarılamamak üzere elveda diyerek yayın hayatını sonlandırdı.