Çelik ailesi hayvanlarının daha iyi beslenmesi için 4 mevsimde 6 ayrı noktaya taşınıyor. Kumluca, Korkuteli, Elmalı ve Finike ilçelerinin değişik yerlerinde otlatma alanlarının çok olduğu yerlere göç ediyorlar. Çelik ailesi yola çıkmadan önce hayvanlarının önce kıllarını keserek yaz mevsimine hazırlıyor. Sonra yola çıkıyorlar. Hayvancılık yapmak için meranın şart olduğunu belirten 4 çocuk babası Ahmet Çelik (42), “Doğduğumuzdan beri çobanız. 100 kadar keçimiz ve 150 kadar koyunumuz var” dedi.

6 KEZ KONAKLAMA YERİ DEĞİŞTİRİYORUZ

Yazın Korkuteli yaylası olan Çatma Yaylasına göç ettiklerini, orada 2 ay durduktan sonra Elmalı Karagöl mevkisine taşındıklarını anlatan Çelik, "2 ay orada duruyoruz. 2 ay sonra Elmalı Eskihisar köyüne tekrar güz sezonu olarak domates bozumuna gidiyoruz. Kış sezonu geliyor. Finike’ye geliyoruz. Yıllık 5 - 6 kere yurt değiştiriyoruz. Son günlerimizi yaşıyoruz. Şu anda Kumluca’dan yine Yaylamız Çatmaya nasip olursa yolculuğumuz başlayacak” dedi.

SICAK MEVSİMİNE HAZIRLIK İÇİN KEÇİLERİN KILLARI KESİLİYOR

Yaz mevsimi olduğu için keçilerin kıllarını keserek hem sıcaktan koruyan hem temizleyen aileler bu yöntemle aynı zamanda keçilerin gelişimini de hızlandırıyor.

HER İŞİ AYNI ANDA YAPTIĞIMDAN BENİM İÇİN ZOR OLUYOR

15 – 16 yıldan beri çobancılık yaptığını söyleyen Muhsine Çelik ise dört çocuğuyla bütün yıl boyunca yer değiştirmenin zor olduğunu belirterek, "Benim için zor oluyor. Koyun ağılını süpürmesi. Yemek bulaşık çamaşır. Çocukların bakımı aynı anda zor oluyor. Kuzulara bakıyoruz. Kuzular ağız yarası oluyor. Hastalığı oluyor. Onlara bakıyoruz. Çocuk gibi onları büyütüyoruz. Sürekli göç yapıyoruz. Yılda 4 - 5 sefer göç yapıyoruz. Yaylaya çıkıyoruz. Sahile iniyoruz. Bu yüzden hayatımız zor oluyor” dedi.