Elmalı ilçesindeki karstik oluşumlu Avlan Gölü'nün, doğal büyüklüğü 850 hektarken, bölgedeki kuraklık nedeniyle son 3 yılda kuruma noktasına geldi. Sadece futbol sahası büyüklüğünde kalan gölü kuraklık nedeniyle birçok canlı da terk etti. Dinlenmek için gölün çevresini kullanan göçmen kuşlar da 3 yıldır bölgeye uğramıyor.

Elmalılı olan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Avlan Gölü'nü TBMM gündemine taşıdı. Meclis kürsüsünde Elmalı Ovası'nın bölgenin en büyük tarım alanlarından olduğunu belirten Subaşı, ovanın su zengini olduğunu dile getirdi.

150 MİLYON METREKÜP SU YERALTINA AKITILIYOR

Avlan Gölü'ne yakın Karagöl'ün bulunduğunu kaydeden Hasan Subaşı, bu gölün suyunun DSİ tarafından 40 yıldır yılda 6 ay düdenler vasıtasıyla boşaltıldığını aktardı. Yılda 150 milyon metreküp suyun düdenler vasıtasıyla yeraltına akıtıldığına değinen Subaşı, "Her yıl 150 milyon suyu DSİ eliyle yok ediyoruz. Oysa, bu suyun yarısıyla Avlan Gölü'nün beslenmesi mümkün olabilir, yarısıyla da Elmalı Ovası'ndaki yüzbinlerce dönüm tarım alanı sulanabilir. Elmalı Ovası'nda seralar ve bahçeler sökülecek duruma geldi. Bu cinayeti, insanlık suçunu biz seyrediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'na sesleniyorum; dünyanın hiçbir yerinden bu kadar su 6 ay boyunca çatlaklara verilerek zayi edilmez" diye konuştu.

KARAGÖL İLE AVLAN BESLENEBİLİR

Hasan Subaşı, 2018 yılında doğal hayatın korunması için Avlan Gölü'nün su havzası olarak tescillendiğini belirterek, göldeki hayatın korunması için karar alındığını söyledi. Subaşı, "Karagöl'deki kurutma çalışmaları devam ettiği sürece, Avlan beslenemez. Avlan beslenince iklim güzelleşir. Böylece kuraklığa da çözüm bulunabilir" dedi.