Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Antalya’nın fethi kutlamaları 1-5 Mart tarihleri arasında yine dolu dolu bir programla gerçekleştirilecek. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın Fethi’nin 812’nci yılı kutlamalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Gençlik Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Turset Genel Müdürü Özgür Emeklioğlu, sponsor firmaların temsilcileri katıldı.

TÜRK İSLAM MEDENİYETİ’NİN İZLERİ TEMASI

Başkan Türel, 3 yıl önce Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun destekleri ile başlattıkları fetih kutlamalarının bu yıl üçüncüsünün gerçekleştirileceğini belirterek, “5 Mart 1207’de Gıyasettin Keyhüsrev tarafından fethedilen Antalya’da bugün şehrin gönlünü ecdadın izinde imar ediyoruz. Antalya’nın fethinin 812’nci yılını kutlamak, insanımızı şanlı mazisiyle buluşturmak, medeniyet tasavvurumuzu gençlerimizde canlı tutmak anlamına geliyor. Bu sebeple 1-5 Mart tarihleri arasında 5 gün sürecek olan fetih kutlamaları bir şehrin ruhunu yaşatmak adına fevkalade önemlidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu önemin gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Antalya’da bu yıl seçtiğimiz ‘Türk İslam Medeniyeti’nin İzleri’ temasının da bu düşünceye hizmet ettiği kanaatindeyim” diye konuştu.

GENÇLER ŞEHİRLERİNİN YÜZÜNÜ UNUTMASIN

Nazım Hikmet’in, “Ölümle unutulan ancak iki şey vardır; bir anamızın yüzü, iki şehrin yüzü…” dizelerini hatırlatan Başkan Menderes Türel, “İstiyoruz ki gençler şehirlerinin yüzünü unutmasın. Bu da tarihi mirası bugüne aktararak mümkün olacaktır. Bu yılki kutlamaların temel çıkış noktası da budur. Kutlamalar kapsamında Sayın Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Prof. Dr. Mehmet Çelik’in vereceği konferansların, fethin anlaşılması ve aktarılması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

KONGRE, SERGİ, PANELLER

Bu yıl ikincisi yapılacak Antalya Kongresi’ne katılacak yerli ve yabancı akademisyenlerin Antalya’daki Türk-İslam Medeniyetinin izlerini tüm yönleriyle anlatacaklarını ifade eden Türel, şöyle konuştu: “İlk kez sergilenecek olan Selçuklu sikkeleri, Türkiye’de İslami çalışmalarla ilgili düzenlenecek olan paneller, fotoğraf, pul, Selçuklu eserleri Antalyalıları adeta tarihle buluşturacak. Her yıl artan bir coşkuyla hemşerilerimizin fetih programlarına ilgi göstermesi çok doğru bir yolda ilerlediğimizi gösteriyor. Bu yıl da fetih heyecanı bütün Antalya’ya yayılacak.”

RUNATOLİA KOŞUSU SOLOTÜRK GÖSTERİSİ

3 Mart Pazar günü Runatolia koşusu ile devam edecek olan kutlamaların, Sahil Antalya Yaşam Parkı’ndaki halk yürüyüşü ile devam edeceğini anlatan Başkan Menderes Türel, “Mehter, kılıç kalkan, okçuluk gösterisiyle Atamızı yad ediyorken hiç şüphesiz her yıl olduğu gibi Solo Türk gösterisi de milli duygularımızı okşayacak, göğsümüzü kabartacaktır. Ayrıca sevilen sanatçı Uğur Işılak’ın konseri de kutlamalara ayrı bir renk katacaktır” dedi.

OKULLARDA FETİH BELGESELİ

“Fetih ruhunu aktarmak bizden onu korumaksa gençlerin görevidir” diyen Türel, “Bu sebeple bu yıl çocuklarımıza Antalya’nın fethini iyi anlatabilmek ve farkındalık oluşturabilmek için kısa bir fetih belgeseli de hazırlandı. Bu gösterim Antalya merkez ve bütün ilçe okullarında 1 -5 Mart haftasında öğrencilere izlettirilecek” ifadelerini kullandı.

MEMLEKET İŞİ GÖNÜL İŞİ

Fetih kutlamalarına destek veren başta Antalya Valiliği olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Türel, “Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner bir şehr bünyad etmektir. Reâya gönlün âbâd etmektir” dediği gibi Antalya’nın ve Antalyalının gönlünü imar etmek için buradayız. Memleket iş gönül işi diyerek de yolumuza da devam ediyoruz. Şehrin gönlünü biz imar ederken ruhunu da Antalyalılar ayakta tutacaktır. Antalya’nın fethinin 812. Yılı şimdiden hepimize kutlu olsun” diye konuştu.