Konya’da evin barkın yoksa ama ille de yolun Konya’ya düşüyorsa muhakkak seni ya Mevlâna çağırmıştır ya da Şems.

       Mevlana’nın, Şems’in şehridir, aşkın şehridir, aşkın makamıdır Konya. Asırlar boyu hafızalardan silinmeyecek olan ilahi aşkın yaşandığı şehirdir Konya. 

       Mevlâna, Şems ile buluştuğunda kemale ermiş bir şahsiyetti. İki ilahi aşık, bu şehirde bir köşeye çekilip kendilerini Hakk’a verdiler, gönüllerine gelen ilahi ilhamla sohbetlere koyuldular. Şems, bu şehirde Mevlana’ya ayna oldu, Mevlâna, bu şehirde Şems’in aynasında gördüğü kendi eşsiz güzelliğine âşık oldu. Başka bir anlatımla Mevlâna, gönlündeki Allah aşkını Şems’te yaşattı. Mevlana’nın Şems’e olan sevgisi, Allah’a olan aşkının ölçüsüdür. Çünkü Mevlâna, Şems’te Allah’ın cemalinin tecellilerini gördü. Velhasıl Şems, Mevlana’ya bir kıvılcım çaktı, ateşledi ama karşısında öyle bir volkan tutuştu ki alevleri içinde kendi de yandı, yok oldu. Nihayetinde vasıl oldukları mertebe, makamların en büyüğü, en yücesi olan aşk makamıydı.

       Geçmişin, günümüzün ve dahi geleceğin iki aşk deryası; Pir-i Aşk Mevlâna ve Pir-i Aşk Şems… Bu şehrin sokaklarını arşınladılar, bu şehrin havasını soludular, bu şehrin suyunu içtiler, bu şehrin manevi ikliminde birbirlerine aşk yolunda ayna oldular. Aşk makamına bu şehirde vasıl oldular.

       Konya aşkın şehridir, aşıkların şehridir, aşk makamının şehridir. Konya, aşkı doruklarda yaşayabileceğiniz ve sokaklarında kaybolacağınız bir şehirdir. Konya, tevazu ve hoşgörünün halen hüküm sürdüğü, bunun yanında tarihine sahip çıkan Anadolu’nun en görkemli şehridir.       

       Aşıkların, aşkı için kendinden geçenlerin, yaşarken bu dünyayı içinde öldürenlerin şehridir, Mevlana’nın, Şems’in şehridir Konya. Leylasını ararken Mevla’sına kavuşanların şehridir Konya. Tahir ile Zühre’nin ve daha nice aşıkların şehridir, aşk makamının şehridir Konya.

       Velhasıl aşkın, sevginin, tevazu ve hoşgörünün şehridir Konya.