Yıl 1944, 14 Kasım’ı 15 Kasım’a bağlayan gece. Kızıl ordu askerleri aynı anda günlerdir kuşatmış olduğu, giriş çıkışları yasakladığı Ahıska’nın, 220 köyünü birden basıp köyün ileri gelenlerini bir harman yerinde topluyor. Gecenin ayazından daha soğuk, daha keskin bir sesle  “Buraya Almanlar gelecek, burayı işgal edecekler, sizi daha güvenli yerlere götüreceğiz ve bir hafta on gün içinde tekrar yurdunuza döneceksiniz” diyerek kandırıyor. Masum halkı, direnişsiz, yalanla dolanla bir gecede ölüm yolculuğuna sürüklüyor.

Milliyetçi Hareket Partisi Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, bu acı gün ile ilgili olarak kısa bir mesaj yayınladı. Mesajında ‘Ahıska Türklerinin, 14 Kasım 1944 yılında Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak sürgün edilmelerinin yıl dönümünü ACIYLA ANIYORUZ...’ dedi.

Ahıska Türklerinin ölümcül sürgünü üzerinden 73 yıl geçti

 Ahıska Türkleri, 1944’te Sovyet lideri milyonlarca insanın katili Josef Stalin tarafından yük trenleri içinde anayurtlarından Orta Asya’ya sürgüne yollanmış bir topluluktur. Sovyet arşivlerine göre, Stalin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin (SSCB) Karadeniz’e olan kıyılarını temizlemek amacıyla Ahıska Türklerine ve Kırım Tatarlarına bu zulmü uygulamıştır.

Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türk’ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti. Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı.