HABER - Gazete Alanya

Japonya'ya misilleme yapmak ve 2. Dünya Savaşı'nda kendisini tehdit edebilecek ülkelere de gözdağı vermek umuduyla Japonya'nın Hiroşima kentine 6 Ağustos 1945'te bir misilleme saldırısında bulunan ABD'nin kullandığı atom bombası, onu üretenler ve kullananlar tarafından beklendik; Dünya'nın geri kalanı tarafından ise akıl almaz bir yıkım yarattı.

Bombanın düştüğü andan itibaren 3.5 kilometrelik çaptaki her canlı, 34500 Pascal ve üzerinde basınca maruz kalarak hayatını anında yitirdi. Sonrasındaysa patlama, 6000 santigrat dereceyi aşan sıcaklıktaki ateş ve 1.3 kilometrelik yarıçapta hızlı ölümlere neden olacak miktardaki radyasyon yüz binlercesinin daha canına kıydı.

YA SİZİN BAŞINIZA GELSEYDİ?

Peki bu akıl almaz saldırı, Alanya’da yaşansaydı neler olurdu? Günümüzde var olan atom bombaları, Hiroşima'ya atılandan yüzlerce ve binlerce kat daha güçlü. Ne kadar büyük bir alanın anında haritadan silinebileceğini gelin birlikte idrak edelim.

Nukemap sitesine girerek yapabileceğiniz testte eğer ki Hiroşima'ya atılan atom bombası sizin kentinize (ya da Dünya'nın merak ettiğiniz başka bir noktasına) düşecek olsaydı, ne kadarlık bir alan, nasıl etkilenirdi, bu gösteriliyor. Örneğin aşağıda Hiroşima’ya atılan bombanın aynısının Alanya'nın merkezine atılacak olursa neler olacağını görüyoruz:

GÖRSEL NEYİ GÖSTERİYOR?

Yukarıdaki grafikten bol bol bilgi almak mümkün. Özetleyecek olursak:

En dıştaki gri renkli alanın içinde kalan tüm yerler atom bombasının etkisini iliklerine kadar hisseden kişilerden, binlerden oluşacak. Çünkü bu alandan içeride kalan herkesin en şanslı olanları derilerinde 3. derece yanıklar, sakatlanma, aşırı radyasyon maruzundan ölme gibi sonuçlar yaşayacak.

Turuncu alandaki kişilerde ise taş üstünde taş kalmayacak ciddi oranda yıkım ve bilinen en ciddi yanık olan 3. derece yanıktan bile daha büyük yanık oluşumu, hatta kemiklerin bile kömürleşmesi durumu görülebilir. Hayatta kalma oranı oldukça düşük iken kalan insanlar mutlaka yaşadığını bile anlamayacak.

Yeşil alanda ise bu bombanın ana radyasyon etki alanı. Yani bu alandaki herkesin metabolizması aşırı derecedeki radyasyondan bozularak anında ölüm görülecek. Hayatta kalma oranı %0.

Kırmızı alan ise dümdüz bir alan. Evet. O salise içerisinde bu bölgede kalan tüm insanlar atom bombasını görmeyecek, hiçbir etkisini hissedemeyecek. Çünkü bombanın patlama anında kül olacaklar! Çevredeki tüm binalar toz olacak, patlama etkisi en ciddi oranda burada kendini gösterecek.

Sarı alan ve içerisi ise patlama etkisinin bölgesi. Bu bölgede 100m’yi aşan çukur oluşumu ile beraber bu noktada yaşama ve hatta herhangi bir kalıntıya dair hiçbir şey kalmayacak. Gerek bombanın yüksek ısısı, gerek radyoaktif etki, gerekse patlama etkisi ile beraber patlama sonrası bu bölgeye geldiğinizde dev bir krater göreceksiniz. Başka hiçbir şey olmayacak. Tabii burada bahsetmediğimiz yıllar süren radyasyon etkileri ise zamanında Çernobil'den o kadar uzak olmamıza rağmen Karadeniz'de görülen etkilerinden kat be kat daha fazla olacak.

Tabii burada dikkate alınması gereken birçok faktör var. Örneğin Little Boy ismi verilen ve Hiroşima'ya atılan bomba sadece 15 kiloton enerjiye sahipti. ABD tarafından üretilen en büyük atom bombalarından biri olan W-53, 9000 kiloton enerjiye sahip! Bugüne kadar üretilen en güçlü atom bombası olan Tsar Bombası ise 50.000 ila 100.000 kiloton enerjiye sahip! Örneğin, Tsar bombası Alanya’da aynı noktaya atılacak olsaydı, karşımıza şöyle bir grafik çıkıyor:

Görselden anlaşılacağı üzere atılabilecek 50.000 kilotonluk Tsar bombası Manavgat ve Gazipaşa arasında inanılmaz bir güçle tüm yaşamı yok edebilir. Turuncu daire içerisinde kalan bölgelerde yaşayan insanların birçoğunun kemiklerinin bile bulunma şansı çok düşük.