Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun yaptığı açıklamada:

“Gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihinden itibaren 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.

Basın Bayramı adıyla da kutlanan bugün “212 sayılı kanun” ile gazetecilerin haklarının Resmi Gazetede yayınlanışının sevincini anlatır.  Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içermiştir ve gazeteciler için prestij anlamına gelen Sarı Basın Kartı geleneğinin de başlangıcıdır.

Bu vesile ile gazeteciler için sevinç ve övünç anlamına gelen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bugün buruk kutlanmaktadır. Tarihsel süreçte bu haklar; gazetecilerin iş kaygısı, işsizlik sorunu, düşük ücret politikası, az insanla çok iş talebi gibi şekillerde gündeme gelmiştir.

Yazılı medyanın yaşadığı değişim, dijital medyanın yayıncılık hayatına etkisi, yandaş gazetecilik kavramı, ekonomik şartların ağırlaşması gibi pek çok neden günümüzde gazeteciliği daha zor şartlarda icra edilen bir meslek haline de getirmiştir.

İçinde bulunduğumuz şartlar ne kadar ne olursa olsun, gerçek gazetecilik ise; zor şartlara karşı direnmeyi gerektirir. Bu nedenle 10 Ocak’ta bir kez daha sorunlarımızı konuşma, dile getirme imkanı bulmakla birlikte, gazetecilerin mücadele inanç ve azmini de gösterme günüdür.

Bu vesile ile tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, yarın (10 Ocak 2020 Cuma) saat 09.00’da Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma ve 09.30 kahvaltı etkinliğimizde buluşmayı dilerim.” ifadelerini kullandı.