Alanya Belediye Meclis Salonu'ndaki toplantıya Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Tunahan Kasapoğlu,  Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner,  belediye meclis üyeleri,  oda başkanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Güney, "Uzun süredir Büyükşehir Belediyesi imarla ilgili bir çalışma yapıyordu. Şimdi yetkililer sivil toplum örgütleri ve sizlerin görüşlerini almak için burada" dedi. 

2040 nüfusu 535 bin olacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancısı Salih Sandal ise, "Alanya 193 bin hektarlık yüzölçümüyle Antalya'nın üçüncü büyük ilçesi. 48 adet kurum ve kuruluştan görüşler alındı. Kapanan belde belediye,  İl Özel İdare ve 1-25 bin ölçekli planlara bakıldı.  Bu planlara ulaşmak olmazsa olmazımızdı. Bu planları belirli ölçekte toplayıp bir entegrasyonu sağlandı.  Bu da ciddi bir işti.  Alanya ölçeğinde arazi kullanımı yapıldı.  Temmuz 2015'de yola çıktık. Alanya bizim için ilk tecrübe.  Alanya'nın bütün kadastro yapısı aktarıldı.  Daha önce onaylanmış ve kimisi iptal edilen çevre planı verileri toparlandı.  13 bin 480 hektar alanda çeşitli kurumlarca onaylanmış uygulama imar planı olduğu anlaşıldı. 27 adet analiz paftası bu planlama sürecinde oluşturuldu.  Bu planlar üst üste getirilerek sentez oluşturuldu. Bir plan üzerine karar verilebilir hale getirdik. Alanya'nın demografik yapısı ele alındı.  1975'ten bu yana sürekli artan bir demografik artış var. Alanya 11. 138 kişi göç alıyor. Verdiği göç 7748. Alanya ciddi yurt dışı göç alıyor.  Alanya'nın nüfusu sadece doğum ölüm ile değil,  yurt içi ve dışıyla da göç alıyor.  Alanya ekonomisine bakılınca yüzde 48 tarım yer alıyor. Alanya Manavgat'tan sonra ikinci yatak kapasitesine sahip.  2040 yılına ait bir projeksiyon hazırladık. Turizm ve hizmetler sektörü artacak. Sanayi yüzde 4,6. 'ya çıkacak. Alanya'nın nüfusu 2015'e göre 291 bin 643. Bu rakam çok gerçeği yansıtmıyor. 2040 projeksiyonuna bakılırsa sabit nüfus 588. 335 kişi,  ikinci konut ve bütüncüle bakılırsa 1. 200. 000 görünüyor. Tarım görüşü olanları planlara işledik.  Geçmiş dönemde 25 bin ölçekli alanları hem 25 bin ve 100 bin ölçekli planlara ekledik.  Sonuçta bütün bu aktardıklarımıza uymayan 207. 202 hektar alan kaldı. Bu çalışmanın yararı bugüne kadar parça parça yapılan planlar birleştirerek bir bütünlük sağlaması. Planlara bütüncül bakılması kolaylaşmış olacak.  En büyük kazanç ulaşımdan oldu. Bugüne kadar her biri ayrı belde belediyelerinden geçmesi nedeniyle bir türlü uygulanamayan plana Büyükşehir Yasası sayesinde bütüncül bakış sağlaması oldu. 1. Etap çevreyolu Kargıcak'a bağlanıp sahilden devam ediyordu. 2. etap yolun planlaması da devam ediyor. Taşkent ve Gündoğmuş yollarının planları da güncelledi. İzmir Otobanı planıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Alanya'nın batısında ulaşım yönünden bir eksikliği fark ettik.  Alanya'ya 32 kilometrelik bir yol önerildi.  Kayseri-Nevşehir-Konya demiryolu Seydişehir üzerinden Alanya'ya planlandı. Bununla ilgili Devlet Demir Yolları revizyon çalışması yapılıyor. Tüm bu yapılan analiz kapsamında bu mevcut altyapı planlarının planlandığı tek planda toplandığı bir şey. Bir taslak planımız çıktı. Meclise aktarılacak ve orada onaylanacak. Bu süreçten sonra Alanya'yı tek plan üzerinden görerek üretim planlama süreci yapılabilecek. İnternet üzerinden plan sorgusu yapılabiliyor olacak" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Hüsamettin Elmas,  çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi.

Yiğit'ten kapalı pazar talebi

Alanya Pazarcılar Odası Başkanı Hasan Yiğit,  ilçede kapalı pazar yeri olmadığı için bunun da planlara dahil edilmesini istedi.